Відбулась обласна селекторна нарада з питань виконання місцевих бюджетів та надання житлових субсидій населенню

 
2 квітня 2015 року голова районної державної адміністрації Олександр Закорченний, директор Департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації Олександр Якубик, керівники структурних підрозділів РДА, сільські та селищні голови району взяли участь в обласній селекторній нараді, яку провів голова ОДА Валерій Коровій з питань виконання місцевих бюджетів та надання житлових субсидій населенню.
Саме обговорювання механізму та процесу спрощення системи надання субсидій і було основним питанням на даному засіданні. 
Розпочинаючи нараду, Валерій Вікторович коротко підвів підсумки виконання місцевих бюджетів за 1 квартал 2015 року, зазначивши, що результати роботи дають змогу впевнено дивитися вперед. А директор Департаменту фінансів ОДА Микола Копачевський, в свою чергу поінформував, що бюджет по області виконано на 118,5%. А також додав, що цих позитивних результатів досягнуто і за рахунок залучення додаткового фінансування, зокрема плати за землю, яка ціново зросла, в порівняні з минулим роком, на 27%. Та в будь-чому є свої недоліки. 12 бюдетів по області не виконано згідно поставленої норми, і 10 з них сільські. На що очільник відповів, що Вінниччина являється однією з областей, де є концентрована найбільша кількість бюджетів – 733, тому й потрібно відшкодовувати додаткові шляхи наповнення бюджету.
 Прогнозуючи та оцінюючи роботу в подальшому  і проводячи моніторинг показників різних сфер діяльності, Валерій Коровій відмітив негативну тенденцію заборгованості заробітної плати, висловивши сподівання, що дана проблема буде вирішена та повідомив, що у зв’язку з великою стурбованістю населення, щодо фінансування дошкільних освітніх закладів та великою кількістю звернень з цього питання, слід звернути увагу на повноцінне утримання дитсадків на Вінниччині. Переходячи до основного питання, детальний розгляд якого й було метою селекторної наради, губернатор накреслив основні цілі та завдання, на які потрібно звернути увагу в першу чергу, щоб створений механізм соціального захисту населення, був зрозумілий усім. Зокрема, акцентував увагу керівників району та районних служб на повному укомплектуванні та забезпеченні на належному рівні технічно-матеріальної бази районних управлінь соц. захисту населення. 
З цим повністю погодилася у своєму виступі перший заступник  директора Департаменту соціальної політики ОДА Людмила Каратаєва, коротко ознайомивши з системою спрощення подання декларацій та заяв, відмітивши, що надана житлова субсидія згідно змін дійсна 12 місяців, а особи, що орендують житло, також можуть претендувати на субсидію, пред’явивши договір оренди . За словами Людмили Володимирівни, скасовуються штучні майнові критерії, а також тим особам, в яких уже є нарахована субсидія не потрібно звертатися в управління соціального захисту, адже нарахування автоматично відбуваються і в наступному терміні. Звернулася  Людмила Каратаєва з проханням до керівників районів про можливість збереження повного штату працівників управлінь соц. захисту, адже за її словами, скорочення працюючих, на яких нині буде покладена нелегка та значна робота, має місце, як раніше, так і зараз.
Створити резерв додаткових бланків заяв та декларацій, які будуть розповсюджуватися серед населення шляхом вручення їх для заповнення разом із квитанціями на житлово-комунальні послуги, запропонував перший заступник голови ОДА Андрій Гижко. 
Загалом, селекторна пройшла в досить оперативно-інформативному русі. За час проведення, очільник області відповів на усі поставленні питання і на завершення окреслив основні аспекти економічної доцільності об’єднання територіальних громад, наголошуючи на прагматичному відношенні до цього питання та добровільності даного рішення.
Євгенія Шульган
 
 
 
Всі новини