Щодо проходження громадянами України служби у військовому резерві збройних Сил України

Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" громадяни України в добровільному порядку можуть проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України або інших військових формуваннях. Указом Президента України затверджено Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, де визначається порядок відбору, умови прийняття громадян України на службу у військовому резерві Збройних Сил України та проходження ними служби у військовому резерві.
Резервісти Збройних Сил України - це громадяни України, які у добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формуваннях на підставі контракту. Резер-вісти проходять службу шляхом залучення на навчальні збори у військових частинах під час практичних заходів бойової підготовки. Основним завданням військового резерву є підвищення та підтримання військової навченості громадян з метою виконання завдань із захисту держави на професійному рівні.
Громадяни України, незалежно від статі та віросповідання, можуть виконувати військовий обов'язок шляхом проходження у добровільному порядку служби у військовому резерві.
Службу у військовому резерві проходять громадяни України, придатні до військової служби за станом здоров'я, які не досягли граничного віку перебування у запасі, здатні з урахуванням місця проживання (перебування), професійних і моральних якостей до проходження служби у військовому резерві.  Чоловіки та жінки, які не проходили військову службу, також можуть проходити службу у військовому резерві. Резервістами вони стають одразу після укладення контракту на проходження служби у військовому резерві.
Громадяни, які проходять службу у військовому резерві, не підлягають призову на строкову військову службу.
Резервіст проходить службу у військовому резерві на підставі контракту, який укладає з державою в особі командира військової частини. Перший контракт з резервістами укладається строком на 3-5 років. Після за-кінчення строку дії першого контракту строк служби у військовому резерві може бути щоразу продовжений на 3-5 років до досягнення громадянином граничного віку перебування у військовому резерві.
Резервіст проходить службу в резерві у добровільному порядку на підставі укладеного з ним контракту. Щорічно виплачується грошова винагорода у відповідності з військовим званням за результатами виконання програми підготовки. Також резервістам відшкодовують компенсацію за проїзд до місця проходження зборів та у зворотному напрямку і здійснюють виплату добових (відповідно до військових звань).
Роботодавець резервіста отримує компенсацію заробітної плати, виплачену резервісту, за час, який відсутній працівник на робочому місці.
Керівництвом країни, Міністерством оборони України та генеральним штабом Збройних Сил України постій-но проводиться робота щодо підвищення мотивації громадян до проходження служби у військовому резерві. У 2014 році резервістам встановлено нову грошову виплату за період виконання обов'язків служби у військовому резерві (із розрахунку двох мінімальних заробітних плат на місяць - до 2400 грн). Під час проходження служби резервісту гарантуються відповідні соціальні гарантії, можливість кар'єрного зростання по службі й отримання чергових військових звань. Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу" впорядковано грошові виплати резервістам за період виконання служби у військовому резерві (із розрахунку двох мінімальних зарплат на місяць).
Служба в резерві – це майже єдина можливість одночасно будувати цивільну та військову кар'єру. Резервісту гарантується збереження робочого місця на весь період виконання обов'язків служби у військовому резерві.
З питань проходження служби ви можете звернутися до Ямпільсько-Томашпільського об'єднаного районного військового комісаріату за адресою: смт. Томашпіль, вул. Леніна, 21.
Якщо ви справжні патріоти і бажаєте завжди бути готовим до захисту Батьківщини, варто зважити: можливо, служба у резерві українського війська саме для вас?
Ольга ВІТВІЦЬКА, 
провідний спеціаліст командування 
Ямпільсько-Томашпільського ОРВК
 
Всі новини