Розпочато процес добровільного об'єднання громадян

З набранням чинності Закону України "Про добровільне об'єднання терито-ріальних громад" розпочалось широке його обговорення серед громадськості. Зокрема, активно до процесу долучилися вапнярчани. Саме з цього приводу було скликано й позачергову сесію Вапнярської селищної ради, на якій депутати зважували всі плюси і мінуси закону. Як повідомив секретар селищної ради Анатолій Дячок,  з 6 березня у Вапнярці розпочато громадське обговорення нового закону і шляхи його реалізації. Вапнярські активісти уже зустрічалися з мешканцями Колоденки та Вербової, з якими обговорили всі переваги добровільного об'єднання Вапнярської територіальної громади та Колоденської і Вербівської територіальних громад з адміністративним центром у Вапнярці.
Переконаний у перевагах добровільного об'єднання громад депутат районної ради Віктор Затирка, який і є тим активістом, що орга-нізовує громадські обговорення, проводить роз'яснювальну роботу серед населення. Він каже, що об'єднання - це добровільна справа самих громад, яка може бути втілена лише за їхньої власної ініціативи. Але всі мають зрозуміти, що це не вимога влади, це - обґрунтована потреба сьогодення. Він вважає, що в результаті цього процесу громади лише виграють, адже наявна інфраструктура у кожному населеному пункті збережеться і навіть покращиться, бо, об'єднавшись, громади зможуть покращити свою фінансову, економічну, соціальну самодостатність, спільно вирішувати проблемні питання.
Об'єднавшись, громади стануть сильнішими, переконаний у цьому й селищний голова Вапнярки Микола Тихолаз, бо їм буде надано статус міста обласного підпорядкування. Тобто левова частина податків буде залишатися у місцевих бюджетах.
За словами депутата ра-йонної ради Олександра Семка, згідно з новим законом значно наблизиться влада до людей, а місцеве самоврядування матиме  повноваження і фінансові ресурси для соціально-економічного розвитку територій. Тому вважає, що це перспектива. 
Нова справа і невідома, як зазначив депутат районної ради, директор Вапнярської школи № 3 Анатолій Іван-чихін, завжди викликає невпевненість і боязнь. Третя школа пройшла нещодавно шлях реорганізації, а тепер тут збільшилась кіль-кість учнів, покращено умови навчання тощо. На його думку, потрібно ще вивчати це питання і тоді приймати зважене рішення, від якого буде користь усім громадам.
А поки що депутати прийняли рішення продовжувати громадські обговорення щодо добровільного об'-єднання Вапнярської територіальної громади та Колоденської і Вербівської територіальних громад з адміністративним центром у Вапнярці.
В ході засідання Віктор Затирка довів до відома присутніх інформацію про стан справ у залізничній лікарні і створення ініціативної групи, яка стала на захист інтересів закладу охорони здоров’я та виступає з пропозицією передачі лікарні у комунальну влас-ність Вапнярській територіальній громаді.
Катерина БЕРІЛ.
 
 
 
 
Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "томашпільський вісник"
 
Всі новини