Промова Президента у Цюріхському Університеті

Шановний Федеральний Канцлер,
Шановні професори,
Шановні українці, які прийшли підтримати мене та підтримати Україну,
Пані та панове,
Це велика честь для мене виступити з промовою в цьому воістину історичному місці.
Ці стіни були свідками багатьох знакових подій, і багато видатних осіб висловлювали тут свої ідеї, приречені на те, щоб змінити світ на краще.
Саме тут, в цьому університеті, незабаром після Другої Світової Війни, коли європейський континент все ще лежав у руїнах, сер Вінстон Черчиль закликав до створення об’єднаної Європи.
Він тоді сказав: «Ми повинні створити свого роду Сполучені Штати Європи. Тільки так сотні мільйонів трудівників зможуть повернути собі прості радощі та надії, які роблять життя вартим того, щоб жити».
Я переконаний, що «життя варте того, щоб жити», коли я дивлюся в очі своїм дітям. Ці очі повинні бути без страху. В умовах демократії, яка поважає свободу слова і виразу. В демократії, що поважає людську гідність.
Європейський Союз став історією успіху для 28 країн і понад 500 мільйонів людей, які добилися прогресу завдяки високому рівню політичних свобод і економічних стандартів.
У результаті найжорстокішої війни в історії людства мрія Черчиля про об’єднану Європу звучала ідеалістичною і навіть наївною. Тепер, у ХХІ столітті, ідеалізм Черчиля став реальністю.
Але через майже 70 років після розквіту європейського проекту з’явилися нові глобальні виклики, що примушують європейських лідерів шукати дальші шляхи для забезпечення зростання і безпеки, а також недоторканості демократичних свобод.
Європа потребує нового імпульсу.
Вся Європа знову під загрозою. Ідеали свободи і демократії на континенті знову в небезпеці.
Європейський союз, на відміну від Швейцарії, не може покладатися на свої географічні переваги і унікальну модель безпеки. ЄС повинен вийти за рамки своїх нинішніх кордонів з метою підвищення своєї безпеки.
Сьогодні загрози, з якими стикається Європа, схожі на ті, проти яких зараз бореться Україна. Моя країна веде війну проти тероризму. Вона стоїть на передовій боротьби за європейські цінності, такі як свобода, суверенітет і демократія.
Україна має стати повноправним членом Європейської сім’ї народів, оскільки вже є її історичною, духовною та інтелектуальною частиною. Вже є її захисником та новим символом Європи.
Європа, в ЄС і за його межами, повинна стати абсолютно твердою і єдиною, коли справа йде про принципи, які були історично сформовані і використовувались поколіннями європейців.
 
Пані та панове!
 
Ви можете запитати, чому Україна як член ЄС буде більш вигідною, надійною і передбачуваною?
Навіть не будучи громадянами ЄС, українці виступили проти куль на захист основних європейських цінностей.
Те, що почалося як студентський рух, швидко залучило всі покоління українців, які стали на захист своїх дітей. Портрети тих, хто загинув за свою країну, досі є на центральних вулицях Києва. Їх фотографії доводять, що вони належать до кожного покоління, кожного соціального класу і кожного регіону країни.
Ми, українці, називаємо їх Небесною Сотнею, і вони загинули, захищаючи не тільки свою країну, але й цінності, на яких побудована Європа: свобода, гідність, верховенство закону.
Україна, яка довела свою прихильність демократії, не повинна залишатись на узбіччі Європи.
Стійкі економіки, що орієнтовані на ефективність та інновації, виробничі фактори, такі як сталь, вугілля або газ, вже перестали бути актуальними. Тепер вирішальними стали люди з потенціалом, навичками та спільним баченням.
Це виходить за рамки більш широких загальних ринкових можливостей. Йдеться також про єдиний простір на основі спільних цінностей, консолідовану спільноту, здатну ефективно взаємодіяти для вирішення поточних проблем.
Терпимість, співчуття і підтримка, які були продемонстровані українцями, що іноді говорять на різних мовах і навіть сповідують різні релігії, можуть служити гарним прикладом для Європи в контексті її нинішніх проблем.
Сотні тисяч переміщених осіб, які тікали з окупованого Росією Криму і понівечених війною регіонів Донбасу, знайшли гостинний притулок і підтримку в центральних і західних регіонах України. Вони вірять в нашу країну.
Українські чоловіки не тікають з країни, а їдуть на Донбас боротися за здобуття миру. Сучасна і боєздатна українська армія була створена за рік війни. Українські військовослужбовці демонструють вражаючий бойовий дух, професійні навички і легендарний героїзм. У міжнародному аеропорту Донецька наші солдати витримують облогу протягом восьми місяців, заробивши славу кіборгів. Поряд із солдатами служать сотні відважних добровольців, які під градом снарядів і пострілів забезпечують нашу армію, доставляють медичну та гуманітарну допомогу.
19 вересня 1946 року в цих стінах Черчиль закликав Європу піднятись та встановити мир і процвітання. 19 вересня минулого року ми підготували Мінські угоди, щоб припинити кровопролиття на Донбасі і запустити мирний процес, заснований на моєму Мирному плані.
Я вступив на свою посаду як Президент Миру. Підписавши Мінські домовленості, я оголосив про припинення вогню і почав реалізовувати всі пункти, без винятку, підписані представниками України, Росії та повстанцями.
Я покладав сподівання, що інші сторони будуть дотримуватися своїх зобов’язань, і ми відновимо мир. ОБСЄ та інші міжнародні партнери можуть підтвердити, що Україна дотримується Мінських домовленостей. На жаль, інша сторона цього не робить.
З часу оголошення режиму припинення вогню у вересні постійне його порушення забрало життя понад 230 українських солдатів і 148 цивільних осіб.
Незважаючи на перемир’я, повстанці, яких тренує та забезпечує всім необхідним Росія, продовжують вести війну проти українських Збройних Сил, обстрілюючи житлові райони з артилерії і вбиваючи мирних громадян.
Кожен день минулого року був травмою для українського народу. 8 червня бойовики так званої Донецької Народної Республіки катували і вбили 8 священиків і парафіян протестантської церкви в українському місті Слов’янськ. 17 липня російська ракета збила Малайзійський літак MH17 у небі над Донбасом, вбивши 298 невинних людей з 17 країн. 13 січня терористи обстріляли пасажирський автобус біля українського міста Волноваха, незважаючи на заявлений режим припинення вогню, убивши 13 і поранивши 15 українських мирних громадян.
MH17 і пасажири автобуса біля Волновахи, парафіяни протестантської церкви, Charlie Hebdo і жертви релігійних фанатиків у Паризькому кошерному магазині — всі вони з різних країн, але померли в одній війні терору. Тероризм не знає меж. Світ повинен реагувати на ці звірства спільно і рішуче. І я пишаюся тим, що стояв в одному ряду з лідерами понад 50 країн на вулиці Парижа з написом «Je suis Charlie» і «Ми не боїмося». Ми не боїмося терористів, тому що ми єдині і сильні!
 
Пане Федеральний Канцлер,
 
Як голова ОБСЄ Ви зробили значний внесок у сприяння мирному врегулюванню. Ми цінуємо ці зусилля.
Тим не менш, я вважаю, що демократичний світ повинен ще більше консолідувати спільну та рішучу відповідь на агресію проти України і порушення міжнародного права з боку Росії.
Ефективність цієї відповіді фактично вплине на майбутній шлях України.
Я вважаю, і це визнано у світі, що єдиним способом деескалації конфлікту є реалізація Мінських угод в повному обсязі та в дусі доброї волі.
Якщо рішення не буде знайдено, Україні доведеться продовжувати платити занадто високу ціну людських життів і величезних витрат на оборону, а не на реформи.
Це саме те, чого прагне агресор, — зупинити реформи, запобігти перетворенню України на сучасну європейську демократичну державу.
 
Шановні пані та панове,
 
Проте, розуміючи необхідність всеосяжного перетворення, Україна приступила до серії реформ. Наше бачення на найближчі п’ять років викладено у Стратегії сталого розвитку – 2020.
Це дорожня карта реформ у відповідь на вимоги Українського народу, які були висловлені на Майдані у Києві і по всій країні.
Крім того, ці реформи — тепер єдиний шлях для України не тільки заради розвитку, а й для того, щоб вижити.
Чому 2020? Тому що ми прагнемо досягти європейських стандартів до того часу і подати заявку на членство в Європейському Союзі у 2020 році.
Я вважаю, що український народ заслуговує на те, щоб бути частиною бачення Черчиля на славетну та об’єднану Європу.
Таким чином, я дав цю урочисту обіцянку повної трансформації країни і Українському народу, і нашим друзям у Європі.
Я вважаю, що у нас є засоби для досягнення наших прагнень. Нинішня українська влада є першою в нашій історії, яка має такий рішучий світогляд. І ми вже зробили кроки для його досягнення.
По-перше, Україна буде демократичною і вільною, і вона буде ефективно та повною мірою здійснювати свій суверенітет в межах її міжнародно визнаних кордонів.
Ми сповнені рішучості виконати більшу частину реформ за 5 років.
Ми плануємо досягти рейтингу топ-30 в Doing Business Світового банку та топ-50 в індексі сприйняття корупції Transparency International.
Ми прагнемо значно збільшити ВВП на душу населення та забезпечити приплив прямих іноземних інвестицій, зміцнити сектор безпеки і оборони країни.
Ми плануємо збільшити тривалість життя на 3 роки в Україні.
75 відсотків випускників шкіл будуть володіти двома іноземними мовами.
Це амбітний план, але й досяжний. Ми вже почали реформування державних інститутів, зменшуючи їх кількість, при чому підвищуючи їх ефективність.
Наразі Україна належить до країн, до яких є найбільша кількість позовів до Європейського суду з прав людини. Тому ми прагнемо зміцнення верховенства закону, забезпечення ефективності української судової системи та відновлення довіри до української правової системи. Це було однією з ключових вимог нашої революції.
Реформи стосуються також і правоохоронної системи. Ми розпочали реформу правоохоронних органів для підвищення довіри громадян до цього інсти?уту, і вважаємо, що вони можуть досягнути справедливості.
Наша найбільш епічна битва буде проти корупції. Без викорінення глибоко укоріненої корупції в нашій державі і суспільстві, всі інші зусилля будуть марними. Перший пакет щодо боротьби з корупцією вже реалізується.
Ми створили Національне антикорупційне бюро як перший крок на шляху забезпечення прозорої та відповідальної діяльності державного сектора.
Уряд рішуче підтримує поліпшення умов для ведення бізнесу в Україні. Ми скорочуємо кількість інспекцій та необхідних ліцензій. Ми змінюємо систему оподаткування та дерегулювання для поліпшення бізнес-клімату.
Україна зобов’язана розвиватися в бік динамічної, конкурентоспроможної, інноваційної, орієнтованої на експорт економіки, яка повністю інтегрована у ЄС.
Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС підштовхує нас до прискорення законодавчого та нормативного регулювання.
Було багато думок про ймовірні переваги та недоліки Угоди про глибоку та всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС. Скажу відверто: це буде складним завданням. Тим не менш, це вибір для майбутнього. І означає він довіру і цивілізовані правила ведення бізнесу. Угода про глибоку та всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС означає поліпшення інвестиційного клімату. Йдеться про входження в один з найбільших ринків у світі та входження на ринки третіх країн.
Україна буде робити все можливе, щоб заробити як на старих, так і нових ринках. Ми будемо намагатися ще більше зміцнити свою присутність в Європі та підтримувати ведення бізнесу в усіх інших напрямках.
Ми будемо розширювати нашу енергетичну безпеку і незалежність. Для цього ми будемо продовжувати роботу в напрямку повного здійснення Третього енергетичного пакета, щоб створити надійний і економічно ефективний енергетичний ринок, модернізуючи нашу енергетику і шукаючи інноваційні рішення для диверсифікації джерел енергопостачання та енергетичних маршрутів.
Перші кроки вже зроблені.
Ми встановили міцні потоки реверсного постачання газу з інших країн до України. Я хотів би висловити подяку нашим партнерам за їхню солідарність.
Ми запросили інвесторів зі США і ЄС взяти участь у модернізації української газотранспортної системи і працюємо над підвищенням привабливості інвестицій в енергетичному секторі.
Україна може зробити значний внесок як додатковий елемент у європейську енергетичну безпеку з її транзитною інфраструктурою та унікальними підземними газовими сховищами у 31 млрд кубометрів.
Ми затвердили план скорочення споживання природного газу до 2017 за рахунок підвищення енергоефективності.
Наша кінцева мета — стати повноправним членом Європейського енергетичного ринку.
Україна прагне запровадити сучасні стандарти захисту навколишнього середовища. Я твердо вірю, що якість життя залежить від екологічної безпеки.
Україна завжди була відома як «житниця Європи», яка пропонує великий невикористаний потенціал для зелених та екологічно чистих продуктів.
Я маю намір відкрити Україну для всього світу. Ми будемо повністю інтегруватися у світовий науковий, освітній і культурний простір та розвивати людські контакти.
Безвізовий режим з ЄС є одним із головних пріоритетів України у 2015 році, і я очікую, що саміт Східного партнерства у Ризі 21-22 травня стане справжньою віхою в лібералізації візового режиму.
 
Шановні гості!
 
Десять, двадцять років тому, чи бачила Європа себе достатньо сильною, щоб вирішувати зростаючі виклики?
Чи відчуває вона себе також повністю готовою у найближчі до противаги зростанню продуктивності інших світових держав? Чи не буде Європа сильнішою з українцями та її економічним потенціалом? Має бути чітко зрозуміло, що природне тяжіння України до ЄС не спрямоване проти Росії, ані на підрив її розвитку.
У цьому дискурсі протягом багатьох століть Україна віддавала перевагу залишатися у сірій або скоріше буферній зоні, підтримуючи крихкий, після закінчення холодної війни, баланс.
Я можу вас трохи шокувати, припускаючи, що одного прекрасного дня Україна, яка більше не буде частиною буферної зони, а буде повноправним членом ЄС, штовхатиме Росію йти до демократичних та структурних економічних змін і притягувати її до західного світу.
Перебуваючи у буферній зоні, Україна, як виявилося, провокує Росію до підтримки її внутрішньополітичного статус-кво і протиставлення європейським цінностям.
Ми повинні дати імпульс таким перетворенням у Росії, визнавши Україну членом європейської сім’ї народів. Навіть якщо Росія не стане членом Європейського Союзу, цей можливий процес викличе широку демократизацію Білорусі та зміцнить безпеку у Молдові, Грузії та у інших країнах.
Я сподіваюся, що ми скористаємося мудрістю сера Вінстона Черчиля, щоб поглянути на десятиліття вперед і переконати усі країни відмовившись від старих образ, «ненависті і помсти» заради кращого майбутнього народів, заради прагнення «щастя, благополуччя і слави» для Європи.
Гібридна війна Росії є прямою загрозою для європейської спільноти, побудованої на спільних цінностях.
Ініціатори цього конфлікту цинічно вважають, що Європа не може і не буде діяти як один, відмовляючись відстоювати свої цінності перед лицем прямої загрози.
Але у мене, як і у багато кого до мене, є мрія. Я переконаний: якби Європа стояла разом з Україною, Європа була б непереможною. Незалежно від того, наскільки багато труднощів може лежати попереду, якщо б Європа стояла разом з Україною на захисті свободи, гідності, демократії та життя без страху, то майбутнє Європи було б безпечним і яскравим.
Після шокуючого тижня трагічних подій у Франції і страхітливого теракту проти автобуса з цивільними людьми біля Волновахи в Україні, вся Європа повинна об’єднатися навколо двох простих ідей:
— тільки разом демократичні країни можуть піднятися за свободу нинішнього і майбутніх поколінь людства жити без страху, без загрози тероризму і будувати світле майбутнє.
— цінності не призначені для продажу, і ми повинні робити усе необхідне, щоб захистити їх.
Слава Україні!
Всі новини