Про новий коронавірус, виявлений у провінції Хубей, Китай

Коронавіруси (CoV) - це велике
сімейство вірусів, деякі з яких викликають хвороби у людей, починаючи від звичайної застуди і закінчуючи більш важкими захворюваннями, такими як близькосхідний респіраторний синдром  і важкий гострий респіраторний синдром, а інші поширюються серед тварин, включаючи верблюдів, кішок і
кажанів. В окремих випадках коронавіруси тварин можуть еволюціонувати і інфікувати людей, а потім поширюватися серед людей. 
Типи коронавірусу людини
Коронавіруси названі так через короноподібні шипи на їх поверхні. Існує чотири основних підгрупи коронавірусів, відомих як альфа, бета, гамма і дельта.
Людські коронавіруси були вперше виявлені в середині 1960-х років. Сім коронавірусів, які можуть заразити людей.
РЕКОМЕНДАЦІЇ:
Базуючись на наявних доказах та інформації, ВООЗ розробила перелік рекомендацій.
У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:
уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
мийте руки з милом після торкання тварин або продуктів тваринного походження;
уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що можливо проживають на території зооринку;
не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;
уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на ґрунті або частинах предметів магазину або зооринку;
уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів
тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти
сире м’ясо, м’ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.
РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ГРУП РИЗИКУ:
 
Групам професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) слід дотримуватись таких правил:
слідкуйте за належною особистою гігієною;
використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;
уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте захисне спорядження;
 
дезінфікуйте та мийте захисне спорядження щоденно;
зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки у відведеному місці на роботі для попередження можливого інфікування через захисне
спорядження інших осіб;
мертві тварини повинні бути безпечно похованими або знищеними;
будьте уважними та інформуйте про будь-які нетипові захворювання у тварин відповідні інстанції.
ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ЗАРАЖЕННЯ
 
Стандартні рекомендації ВООЗ для широкого загалу щодо скорочення впливу і передачі ряду захворювань полягають в наступному, в тому числі гігієна рук і
дихальних шляхів, а також практика безпечного харчування:
 
   Часто очищати руки, використовуючи спиртові засоби для миття рук або мило з водою;
   При кашлі та чханні прикрити рот і ніс зігнутим ліктем або тканиною - негайно викинути тканину і вимити руки;
Уникайте тісного контакту з будь-ким, у кого жар і кашель;
Якщо у вас підвищена температура, кашель і утруднене дихання, зверніться за медичною допомогою на ранньому етапі і поділіться попередньою
історією подорожей з вашим лікарем;
   При відвідуванні ринків в районах, де в даний час спостерігаються випадки появи нового коронавірусу, уникайте прямого незахищеного контакту з
живими тваринами і поверхонь, що стикаються з тваринами;
   Слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження. З сирим м'ясом, молоком або органами тваринного походження слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного
забруднення сирими продуктами відповідно до правил безпеки харчових продуктів.
 
 
За матеріалами ВООЗ, Центру по контролю та профілактиці захворювань (CDC),
МОЗ України, ЦГЗ МОЗ України
 
Всі новини