Поновлення на роботі працівників, які були звільненні на підставі п. 3 ст.36 КЗпП України

   8 червня 2014 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації від 20.05.2014 №1275
   Зазначеним Законом №1275 внесені зміни до ряду діючих законодавчих актів України, в тому числі Кодексу законів про працю України та інших.
   Статтею 119 Кодексу законів про працю України зі змінами, внесеними Законом №1275, передбачено, що за працівниками призваними на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
       Підставою для нарахування зазначених гарантій працівникові є повістка військового комісаріату про призов працівника на військову службу . Таким чином, всі працівники, які були звільнені з роботи на підставі пункту 3 статті 36 КЗпП України у зв’язку із призовом на військову службу під час мобілізації, мають бути поновлені роботодавцем на роботі у зв’язку із набуттям чинності законом №1275. Поновлення на роботі здійснюється  шляхом скасування наказу про звільнення, внесення відповідного запису до трудової книжки (за її наявності на підприємстві, в установі, організації та особової картки) працівника. Про факт скасування наказу про звільнення роботодавець зобов’язаний повідомити працівника шляхом направлення йому за місцем реєстрації (фактичного проживання) листа із дорученням копії наказу.
     Починаючи з дати звільнення працівнику також має бути нарахована середня заробітна плата. Розрахунок середньої заробітної плати для оплати часу перебування на зборах здійснюється відповідно до вимог Порядку обчислення середньої заробітної плати,затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 №100. 
 
                             
                              Куровська Г.О. головний державний інспектор праці
                             територіальної Державної інспекції з питань
                             праці у Вінницькій області
 
Всі новини