ОДПІ повідомляє:

З 1 січня 2015 року запроваджено нові правила оподаткування нерухомості

Ставка податку для об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються у розмірі, що не перевищує 2 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 кв. метр бази оподаткування (у 2015р.- 24,36грн). Це верхня межа.
 
  Розмір ставки податку на нерухомість встановлюватимуть виключно місцеві громади. Це встановлено Законом України від 28.12.2014р. № 71 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи".
 
  Для фізичних осіб передбачено пільги по сплаті цього податку. Зокрема, база оподаткування квартири зменшується на 60 кв. метрів, будинку - на 120 кв. метрів. У разі одночасного перебування у власності фізичної особи квартири та житлового будинку база оподаткування зменшується на 180 кв. метрів.
 
  Пільги з податку для фізичних осіб не надаються на об'єкт оподаткування, якщо площа його перевищує п'ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування, а також на об'єкти, що здаються в оренду, лізинг, позичку, або використовуються у підприємницькій діяльності.
  Податок сплачується раз на рік, оподаткуванню підлягає загальна площа нерухомості.
 
Для „розкішних” авто новий податок
 
Згідно з нововведеннями, які набрали чинності з 01 січня 2015 року тепер власники "розкішних" автомобілів з об'ємом бензинового або дизельного двигуна більше 3 тисяч куб см і не старше 5 років будуть зобов'язані сплачувати річний податок у розмірі 25 тисяч гривень.
 
  Так, з 01 січня 2015 року набувають чинності поправки до Податкового кодексу України, згідно з якими вводиться транспортний податок, новий акцизний збір на автобуси і вантажний транспорт, акциз на електродвигуни, а також відновлено акцизний збір на переобладнання автомобілів.
 
  З 1 січня вводиться новий акциз на автобуси і вантажні автомобілі. На нові автобуси акциз встановлений у розмірі 0,003 євро за 1 куб см двигуна, на старі - у розмірі 0,007 євро за 1 куб см. Причому на автобуси, які експлуатувалися більше 8 років, ставка податку підвищується в 20 разів.
 
  На нові вантажівки, залежно від тоннажу, ставка акцизу встановлюється на рівні від 0,01 євро до 0,016 євро за 1 куб см. На автомобілі, які використовувалися не більше 5 років, ставка акцизу зростає удвічі, а понад 8 років - в 20 разів.
 
  В якості компенсації зростання податків уряд скасував збір за першу реєстрацію автомобіля, який в залежності від об'єму двигуна становив від 3,82 до 69,99 гривні за 100 куб см.

 

Всі новини