Коли поєднуються хист, досвід і небайдужість

Уже стало доброю традицією цікаво проводити районні методоб'єднання вчителів української мови та літератури. Сучасний навчально-виховний процес тримається на вчителеві - творчій гуманній особистості, яка має високу фахову підготовку. Саме такою особистістю є вчитель-методист, нагороджений значком "Відмінник освіти України", автор двох книг "Таємниці словесної творчості", "Диктантний алгоритм", навчально-методичних комплектів "Уроки української мови в 5-9 класах - нетрадиційно", "Рідна мова - в школі і вдома", науково-методичного комплекту для 5 класу, кількох десятків науково-методичних публікацій у різних фахових виданнях Михайло Васильович Девдера.
Його, вчителя української мови та літератури Качківської школи Ямпільського району, керівника науково-методичного центру "Словесність", було запрошено методистом районного методкабінету відділу освіти Оленою Андріївною Лівкутник взяти участь у роботі районного методоб'єднання вчителів рідної мови, що відбулося 21 жовтня.
Михайло Васильович провів відкритий урок у НВК "Томашпільська школа - гімназія" з незнайомими йому учнями 8-Б класу. Учитель працював так, ніби цих школяриків навчав кілька років. Діти розуміли його, відповідали чітко, а коли хто і помилявся, то тут же чув: "Нічого, не хвилюйся, зосередься, подумай. А нам допоможе хтось інший".
На уроці не давалися знання учням у готовому вигляді. Їх навчання було дослідницькою роботою. Система запитань і вправ будувалась так, що учні мали змогу разом із педагогом відкривати таємниці синтаксису.
Методично доцільним і ефективним було цілеспрямоване використання на уроці пісні, гумору, певних жестів… Виявляється, високі ідеали можна прищеплювати зовсім непомітно, а навчати легко. Завдяки цьому урок як для учнів, так і для вчителів став справжнім дослідженням та відкриттям.
І як добре, що в наш важкий час є вчителі, які так щиро вболівають за те, якими виростуть учні, котрі нині сидять за шкільними партами. Педагоги-словесники Томашпільщини також обмінялися досвідом роботи. І з новими планами, з натхненням повернулись до  своїх вихованців.
 
Олена ПАВЛОВСЬКА, 
вчитель-методист української мови та літератури 
Комаргородської 
школи.
 
 
Всі новини

E-Mail: *

Пароль: *


Ще не зареєстровані? Реєстрація