Глава держави: Патріарх Помісної Православної Церкви буде обиратися в Україні

 
Президент Петро Порошенко наголошує, що справа українців обирати свого Патріарха. «Держава не буде визначати, хто буде Патріархом нової церкви, бо це не державна справа. Не буде ніякого «указуючого перста» - підтриймате цього, або не підтримайте цього», - сказав Глава держави під час участі у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV.
 
«Якщо ми не сприймаємо, щоб затверджували українського керівника церкви – церковного ієрарха в Москві. Це також є чіткою домовленістю зі Вселенським Патріархом, що Патріарх Української Церкви буде обиратися в Україні», - підкреслив Глава держави.
 
Він зазначив, що «функцію і роль Матері-Церкви буде виконувати Константинопольський Патріархат» та наголосив, що це важливо з точки зору історичної справедливості. «Ми просто повертаємось до історичної справедливості», - cказав Петро Порошенко та нагадав, що найближчим часом ми будемо святкувати 1030-річчя Хрещення України-Русі.
 
«Тоді, я хочу наголосити, ще не було ніякої Російської православної церкви. Якщо Константинопольська Церква є Матір'ю-Церквою для України, то Українська Церква є Матір'ю-Церквою для Росії. Бо звідси пішла вона, а не навпаки. І не може матір просити незалежність від доньки», - сказав Президент.
 
Глава держави також зауважив, що важливо «не занурюватися в церковні дискусії». «За історичною, духовною та державною справедливістю Україна виборола і заслужила право мати Українську Помісну Церкву», - підкреслив Петро Порошенко.
 
 
 
 
 
Всі новини