Допомога від вірян

Православні віруючі Томашпільщини продовжують допомагати мирним жителям східних регіонів України. На передодні різдвяних свят настоятель Свято-Покровського храму села Отченашівка (частина Комаргорода), протоієрей Іоанн Журжик  особисто доставив у зону АТО гуманітарну допомогу. "Прихожани нашої церкви і просто добрі люди, які бажають залишитись інкогніто, пожертвували тонну борошна та 100 літрів соняшникової олії, - розповідає священик. - Жителям Луганщини передали наші сільчани також різні крупи, консервацію, зібрали кошти на пальне". Коли ж постало питання із доставкою вантажу на Схід, отець Іоанн не вагався, отримав благословення архієпископа Могилів-Подільського і Шаргородського Агапіта, заручився підтримкою рідного батька, який допомагає йому в церковних справах,  і на власному авто вирушив у дорогу. 
Варто відзначити, що Могилів-Подільське  єпархіальне управління сприяло в оформленні необхідних документів на благодійний вантаж. Владика Агапіт особисто  проводжав православних волонтерів у нелегку дорогу і  постійно молитовно підтримував їх. 
"Від Чугуєва (Харківська обл.) до першого блокпосту, а це більше ста кілометрів, нам не зустрілось жодне авто. Далі були численні перевірки на кожному блокпості. Перевіряли і сам вантаж, і документи. І хоч проїжджали ми територію, підконтрольну українським військам, та ставлення до священика в підряснику в солдатів було різним. Хтось просив благословення, а хтось дивився з осудом. Але найголовніше, що нам таки вдалось живими і неушкодженими добратись до Лисичанська, Северодонецька, Первомайська.
Жителі мирних регіонів не підозрюють, що у звільнених містах людям просто нічого їсти. Багатьом здається, що якщо місто відбили у сепаратистів, то життя там швидко налагоджується і все йде звично. Проте це не так. Ми на власні очі бачили мирних жителів - голодних, втомлених війною. Людей, які пізнали смерть і страх. Практично в кожній сім'ї щось сталося - хтось загинув, у когось будинок постраждав, хтось роботи позбувся. Багатьом мирним жителям вдалося виїхати із зони проведення АТО, але є багато таких, яким просто немає куди виїздити. І ці люди, отримавши від вірян з Вінниччини допомогу, щиро дякували кожному небайдужому за людяність та щедрість. Вони, як і ми, моляться за мир в Україні".
На запитання, чи поїде знову в зону АТО, якщо доведеться, отець Іоанн відповів лаконічно: "Ми всі - інструмент в руках Божих, і якщо на те буде Його воля, то поїду".
Тетяна Юзвак
 
 
Всі новини