Додаткова відпустка постраждалим учасникам Революції Гідності та окремим категоріям ветеранів війни

Згідно із Законом України від 22.05.2018 року № 2443-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту постраждалих учасників Революції Гідності та деяких інших осіб», зокрема, доповнено новою нормою ст. 16-2 Закону України «Про відпустки» та ст. 77-2 Кодексу законів про працю України. А саме передбачено, що постраждалим учасникам Революції Гідності надається додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік. Норма діє починаючи з 25 липня 2018 року. Для отримання зазначеної відпустки особа повинна мати статус постраждалого учасника Революції Гідності.
Нагадуємо, що крім постраждалих учасників Революції Гідності на таку додаткову відпустку мають право учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".
Дана  відпустка не належить до щорічних відпусток. Вона надається за календарний рік і не залежить від відпрацьованого часу. Надається така відпустка понад щорічні основну та додаткові відпустки та має бути використана працівником протягом календарного року. Додаткова відпустка не продовжується на святкові та неробочі дні, не ділиться на частини, не може бути перенесена на інший період або продовжена з причин тимчасової непрацездатності, настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, збігу з відпусткою у зв’язку з навчанням, виконанням працівником державних або громадських обов’язків якщо згідно з законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати. Вона може бути використана працівником як за основним місцем роботи так і за сумісництвом.  Якщо  така відпустка не була використана до дня звільнення працівника, то грошовій компенсації при звільненні вона не підлягає. Якщо новоприйнятий  працівник мав право на таку відпустку і  у поточному календарному році використав її за попереднім місцем роботи, то за новим місцем роботи він права на додаткову відпустку за цей рік немає.
 
Провідний спеціаліст відділу праці та 
соціально – трудових відносин
Управління праці та соціального захисту
 населення  Томашпільської
 райдержадміністрації   Оксана Вигодянська                        
 
 
  
 
Всі новини