Операція «Первоцвіт–2019»: екологи нагадують про збереження вразливих та рідкісних видів рослин

З метою організації заходів з охорони ранньоквітучих, ендемічних, реліктових і таких, що перебувають під загрозою зникнення, рослин, а також рослин, занесених до Червоної книги України та попередження правопорушень у цій галузі в усіх регіонах України щорічно проводиться операція «Первоцвіт». 
 
Щороку у весняний період відбувається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, включаючи занесені до Червоної книги України, які є рідкісними та перебувають під загрозою зникнення. Декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин як: підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова, шафран Гейфелів, шафран кримський, шафран весняний та  інших призводить до того, що збут цих рослин виходить за межі ареалу їх поширення.
 
Усі ці рослини у значних обсягах вивозять до великих міст України,Словаччини, Угорщини та інших країн.
 
Вразливість ранньоквітучих видів пояснюється біологічними особливостями, адже першоцвіти ростуть або скупчено, або зникають взагалі. У разі, якщо чисельність виду є нижчою критичної межі, вид зникає повністю.
 
За знищення першоцвітів законодавством України передбачено адміністративну відповідальність, вилучення незаконно здобутого та відшкодування винними збитків, завданих природі внаслідок незаконного зривання кожної рослини. Згідно зі Ст. 90 КУпАП передбачено покарання для збирачів червонокнижних рослин – від 20 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно здобутого. У Частині 2 Ст.88-1 КУпАП зазначається «Порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу – тягне за собою накладання штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімум доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.  Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, - тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу».
Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №1030 від 7 листопада 2012 р. «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення або погіршення середовища їх перебування (зростання)», за кожну рослину підсніжника звичайного передбачена сплата порушником збитків у розмірі 62 гривень.
 
Щороку в Україні знищують 25 мільйонів дикорослих квітів, 90 % з яких – червонокнижні підсніжники.
 
Тож мешканців області вкотре закликають відмовитися від придбання червонокнижних первоцвітів, долучитися до боротьби із протиправним збиранням, продажем та вивезенням за межі України вразливих та рідкісних видів рослин.
Всі новини