Мобілізація-2015. Головні подробиці від спікера Генштабу ЗСУ

В Україні починається нова часткова мобілізація . 
15 січня Верховна Рада затвердила відповідний указ Президента Петра Порошенка. Чим новий призов буде відрізнятися від попередніх? Як виглядатимуть оновлені критерії відбору призовників? Кого закличуть в першу чергу? Які військові спеціальності найбільш затребувані? Як бути з тими, хто ніколи не тримав у руках зброї? Чи будуть відправляти в зону АТО "зелених" строковиків?
Про це в інтерв'ю  розповів начальник прес-служби Генштабу Збройних Сил України Владислав Селезньов .
 
-В Указі Президента Міністерство оборони зобов'язується подати у військкомати оновлені критерії відбору для призову. Про що саме йдеться?
- Визначення уточнення і доповнення внесені в наші законодавчі акти. Зокрема, скорочується кількість причин для відстрочки від призову. За віком - можуть бути мобілізовані чоловіки у віці від 20 до 60 років, за умови, що вони мають досвід проходження військової служби. Єдиний нюанс: у віці від 50 до 60 років мобілізація відбувається виключно на добровільній основі.
Призовний вік для жінок встановлений до 50 років. Є певні категорії громадян, які є військовозобов'язаними в силу своєї спеціальності. Зокрема, це медичні працівники та зв'язківці.
-Чи будуть призиватися чоловіки, які не служили в армії і не приймали присягу?
-Тут ситуація наступна. Молоді люди у віці до 25 років призиваються виключно в добровільному порядку, підписують відповідний контракт.
-А як щодо невійськовозобов'язаних, які старші за 25 років?
- Всі особи чоловічої статі у віці з 18 до 25 років вважаються призовниками. Після цього вони стають військовозобов'язаними - вони отримують військові квитки. Хлопці у віці до 25 років будуть призиватися на строкову службу - таких в цьому році планується призвати близько 40 тисяч. Звичайно, ні за яких умов ці хлопці в зону АТО не потрапляють - вони будуть виконувати завдання в інших районах. А ті, хто не служив, коли був у статусі військовозобов'язаного, призиваються, проходять відповідну підготовку. Підготовка складається з декількох етапів. Перший - навчання протягом 26 діб у навчальних центрах або при військових кафедрах. Потім вони відбувають на військове злагодження підрозділів. Потім експертна комісія перевіряє, чи готові хлопці до виконання завдань - на полігоні, з проведенням бойових стрільб. Якщо за рішенням цієї комісії бригада готова, вона відбуває в район АТО. Якщо ж є певні складнощі, бригада запускається на додаткову підготовку, щоб підтягнути бійців. Непідготовлених людей в зону АТО відправляти не будуть. 
 
- Ви сказали, заклик до 25 років здійснюється виключно на добровільній основі. Після 25 років - на примусовій?
- Поняття "примусового" не зовсім коректно. Є закон України. Це нормальна процедура: отримав чоловік повістку - будь добрий прибути до військкомату. Далі - підготовка, одна, друга і - вперед. Якщо людина ховається від працівників військкомату, готується розшукова справа, передається до Міністерства внутрішніх справ. Це вже не наш головний біль.
- Які фахівці сьогодні потрібні в ЗСУ?
- Затребуваними є спеціальності всього спектру аеромобільних військ, десантних підрозділів. Потрібні військовослужбовці, які проходитимуть службу в механізованих, танкових, артилерійських, інженерних підрозділах. Плавсклад і льотчики будуть затребувані в меншій мірі. Безумовно, чистого моряка танкістом не призначать.
- Чи можуть покликати незатребуваних фахівців і перевчити їх?
-Є таке поняття: "перенавчання за спорідненими спеціальностями". Перекосів, я думаю, тут не буде. Враховуючи, що планується призвати близько 50 тисяч, а у нас мобілізаційний ресурс серйозніший - навряд чи буде така необхідність. Але потрібно чітко розуміти, що у випадках саботажу законодавство України працює абсолютно чітко і виразно.
-Якими критеріями будуть керуватись військкомати при виконанні плану мобілізації? Грубо кажучи, кого будуть "смикати" в першу чергу?
-У першу чергу будуть закликати патріотично налаштованих і мотивованих громадян України. Це дуже важливий аспект, тому саме на цю категорію громадян буде зроблений упор. Далі - звичайно, буде враховуватися військова спеціальність.
-Хто отримає повістки з військкомату?
- Рішення про те, кому прийдуть повістки, приймається на рівні районних військових комісаріатів на підставі вивчення особових справ. Наприклад, якщо немає потреби в льотчиках і у фахівцях, які обслуговують літаки, то навіщо людей смикати?
 
Всі новини