Не спалюйте стерню, не шкодьте екології

На сьогодні фіксуються  непоодинокі випадки спалювання сухої стерні, що призводить не лише до забруднення повітря продуктами горіння, а й до можливого вигорання прилеглих лісосмуг, лісів, унікальної заповідної рослинності, завдає значної шкоди мікрофлорі ґрунту та призводить до підвищення в ньому вмісту забруднювальних речовин.
Окремі аграрії помилково вважають, що спалювання стерні або соломи сприяє насиченню та удобренню ґрунту золою. Насправді спалювання рослинних решток не дає нічого нового, мінеральні поживні речовини, котрі знаходяться у золі все одно потрапили б до ґрунту при розкладанні органіки.
Спалювання  аж ніяк не сприяє підвищенню родючості ґрунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі ґрунту.
Гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються гнізда птахів. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту (зайці, їжаки, плазуни, земноводні). Хтось згорає, інші – задихається від диму. Під час пожеж гине багато комах, їх личинки, лялечки, а також сонечка, туруни, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення ґрунту.
Крім того, не можна забувати й про те, що полум’я, особливо при сильному вітрі, швидко розповсюджується з одного поля на інше, а приборкати таку пожежу дуже складно. Нерідко ліквідовувати такі масштабні пожежі доводиться силами численних загонів рятувальних підрозділів.
Необхідно знати та  пам’ятати, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та  кримінальна відповідальність
Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов даного дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Фахівець СЗЗП НС у Томашпільському районі
ГУ ДСНС України у Вінницькій області
старший лейтенант служби цивільного захисту
Дмитро Якубовський
 
Всі новини