Взяли участь в обласній нараді з питань агропромислового розвитку

Нарада щодо ефективності роботи структурних підрозділів з питань агропромислового розвитку облдержадміністрацій відбулась 25 червня в обласному молодіжному центрі «Квадрат». Участь у заході з Томашпільського району взяли перший заступник голови районної державної адміністрації Віктор Ставнійчук та начальник управління агропромислового розвитку РДА Валерій Випаріна.
 
Спікерами виступили виконуюча обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко і директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук.
 
Розпочинаючи захід, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко привітав усіх присутніх і побажав плідної роботи пленарного та виїзного засідань наради.
 
Він зазначив, що на сьогодні в сільському господарстві Вінницької області зареєстровано 33 тисячі працівників (для порівняння, в 1998 році  в аграрному секторі Вінниччини працювало 260 тисяч працівників). Кількість суб’єктів господарювання в сільському господарстві у 1998 році складала 1,5 тисячі суб’єктів господарювання, нині ж в області зареєстровано 650 товариств з обмеженою відповідальністю і близько 2,5 тисяч фермерських господарств.
 
 «Трансформації такі ж колосальні, як і виклики до підходів ведення сільського господарства. Щороку перед нами постають все нові й нові завдання з точки зору робочої сили, урожайності, модернізації ведення сільського господарства, створення на оновлення елеваторного парку та низки інших робочих питань», – зауважив Андрій Гижко.
 
 «Шість цукрових заводів на Вінниччині сьогодні постійно нарощують свою продуктивність, виробляючи 11 тисяч тонн цукру на добу. Врожайність зернових щороку зростає», – підкреслив перший заступник голови облдержадміністрації.
 
Стимулювання орендних відносин в сільському господарстві через принцип  нейтралітету та підтримки тих, хто надає конкурентнішу орендну плату, сприяння вільній конкуренції і принципова позиція обласної влади щодо надання всіх дозвільних процедур виключно через «прозорі офіси» – основні принципи діяльності департаменту АПК облдержадміністрації з точки зору розвитку сільських територій та підвищення інвестиційного потенціалу регіону.
 
У своєму виступі виконуюча обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева охарактеризувала стан українського АПК у 2018 році та ключові завдання департаментів АПК в обласних державних адміністраціях.
 
 «Такий формат нашого спілкування впроваджується вперше, і, сподіваюся, не востаннє. Я завжди повторюю, що сільське господарство або аграрно-промисловий комплекс – це не про Київ, а про регіони. Відтак, працювати потрібно на місцях. Ми вирішили стартувати з Вінниччини», – зазначила в ході виступу Ольга Трофімцева.  
 
В ході обговорення було озвучено низку питань, зокрема, щодо збереження фунціоналу департаментів під час реорганізації, ефективної реалізації аграрної політики в регіонах, зокрема, щодо стратегії, інформаційного забезпечення, реалізації державної аграрної політики на місцях, обміну досвідом та комунікація на міжрегіональному рівні щодо оперативності та ефективності прийняття управлінських рішень.
 
Про організацію роботи департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації поінформував директор департаменту Микола Ткачук.
 
Він зауважив, що питання землі, водних об’єктів, екології, корисних копалин – це дотичні до сільського господарства питання, якими сьогодні в області опікується один структурний підрозділ – департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації.
 
По завершенню пленарного засідання учасники наради ознайомилися з роботою ТОВ «Органік-Д» смт. Сутиски Тиврівського району та ТОВ «АГРО-ЕТАЛОН» с. Василівка Тиврівського району.
 
 
Всі новини