Долучились до відзначення Всесвітнього дня книги і авторського права

 
23 квітня  відзначається Всесвітній день книги і авторського права . Книга – це вікно в світ культурного різноманіття, це міст, який з’єднує різні цивілізації в часі і просторі. Завдяки книзі ми отримуємо доступ не тільки до знань, а й до ідей, духовних і моральних цінностей, до розуміння краси і творчих досягнень людини. Носій інформації, основа освіти і творчості,  - книга дає можливість кожній культурі розповісти про себе, знайомить зі звичаями і традиціями різних народів.
Дата 23 квітня – символічна для світової літератури – стала приводом для заснування Всесвітнього дня книги і авторського права. У цей день в 1616 році пішли з життя М. Сервантес, У. Шекспір та Інка Гарсіласо де ла Вега. Це також день народження або смерті таких відомих авторів, як Моріс Дрюон, Хальдоур Лакснесс, Дж. Пла і Мануель Мехіа Вальєхо. Цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, що проходила в 1995 році в Парижі, вирішила віддати в цей день данину поваги книгам і авторам, закликаючи всіх, а особливо молодь, знаходити задоволення в читанні й поважати незамінний внесок тих, хто сприяв соціальному і культурному прогресу людства. Тоді і було засновано Всесвітній день книги і авторського права і премію ЮНЕСКО за пропаганду ідеалів толерантності в дитячій та юнацькій літературі. Рішення було прийнято з метою освіти, розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найбільшим засобом поширення знання, найнадійнішим способом його збереження.
Щорічно число різних ініціатив і заходів, приурочених до цього Дня зростає, розширюється їх географія проведення. Серед найпопулярніших у багатьох країнах світу традиційно – це книжкові ярмарки і виставки, публічні читання творів світових класиків літератури і різні культурно-розважальні заходи. Існує ще одна традиція у свята – щорічно, починаючи з 2001 року, в цей день називається місто, якому присвоєно звання Світової  столиці книги (присуджується на 1 рік).  Світовими столицями книги ставали дуже різні міста: Мадрид (Іспанія), Олександрія (Єгипет), Нью Делі (Індія), Монреаль (Канада), Богота (Колумбія), Бейрут (Ліван), Любляна (Словенія), Буенос Айрес (Аргентина), Єреван (Вірменія), Бангкок (Таїланд), Порт-Харкорт (Нігерія), Вроцлав (Польща), Афіни (Греція) та інші. Присвоєння цього звання є свідченням бажання міст сприяти розвитку книговидавничої справи та читання, а також співпраці між основними партнерами в книговидавничій справі. 
Бібліотечні заклади району теж долучились до відзначення Всесвітнього дня книги і авторського права – організовано книжкові виставки, перегляди літератури, бесіди на дану тематику. 
 
 
 
Всі новини