Сімейний патронат над дітьми

Діти, які опинилися у складних життєвих обставинах і відповідно до рішення опіки та піклування потребують захисту та тимчасового догляду, такі діти, у разі відсутності близьких родичів направляються до закладів, притулків, центрів соціально - психологічної реабілітації (ЦСПР), будинків дитини, дитячих будинків та інтернатів.
Сімейний патронат – є шляхом, який попереджає потраплянню дитини в інтернат, це комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд та виховання дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, та визначення форми її влаштування.
Юридичними підставами встановлення патронату над дитиною є договір про патронат, який укладається за рішенням органу опіки та піклування ССД, уповноваженим закладом, з сім’єю патронатного вихователя та батьками дитини.
Суть послуги полягає в комплексному підході, а саме: патронатного вихователя, який доглядає за дитиною в умовах сім’ї, та фахівця з соціальної роботи, який здійснює супровід сім’ї дитини, а у разі потреби сприяє залученню спеціалістів (психолог, юрист, психотерапевт, логопед, тощо), отриманню необхідних соціальних виплат, послуг.
Важливим є те, що базові послуги догляду, виховання дитина отримує у сімейних умовах, і в більшості випадків така дитина продовжує спілкування з близькими людьми, відвідує свій же дитячий садок, чи школу,  відповідальність за долю дитини не перекладається на інших спеціалістів притулків. У такій ситуації, коли дитина знаходиться не далеко і біологічні батьки можуть з нею бачитись і спілкуватись, соціальним працівникам легше сформувати у батьків мотивацію для змін, що дає можливість органу опіки та піклування приймати обґрунтовані рішення, спрямовані на забезпечення найкращих інтересів дитини.
 
За детальною інформацією стосовно сімейного патронату над дітьми звертайтесь до Томашпільського
районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за тел. (04348) 2 -22-40
 
Директор РЦСССДМ                                            Поповська Я.О.

 

 
Всі новини