Україна та ЄС координуватимуть дії для протидії загрозам втручання у вибори – Глава держави

 
Під час Двадцятого Саміту Україна – Європейський Союз його учасники обговорювали майбутні вибори в Україні та ЄС наступного року, повідомив Президент Петро Порошенко.
«Це останній Саміт перед дуже важливими виборами, як в Україні – парламентськими та президентськими, так і в ЄС наступного року», - зазначив Глава держави під час спільної прес-конференції з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском та Президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером за результатами Саміту.
«Без сумніву, Кремль спробує знову втрутитися, але цього разу ми будемо готові. Ми погодились координувати та вжити спільних заходів для протидії загрозам втручання будь-якого характеру, незалежно від того, чи це кампанія з дезінформації чи кібератаки», - сказав він.
 
Петро Порошенко зазначив, що має за честь бути присутнім на ювілейному 20-му Саміті Україна-ЄС, де сьогодні його учасники мали можливість підбити підсумки останніх спільних досягнень, яких є багато. Серед них: підписання і набуття чинності Угоди про асоціацію, яка була причиною Революції Гідності в 2013-2014 роках; запуск повної та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, після чого ЄС став «нашим основним торговельним партнером з 43% ринку»; запровадження безвізового режиму та реалізація низки важливих реформ.
 
«Ми відкрили ЄС для українців завдяки безвізовому режиму і вже більш ніж півмільйона українців скористалися перевагами безвізового режиму з ЄС. Ми зробили великий стрибок у реформах України та забезпечили їх незворотність. І все це було зроблено, незважаючи на триваючу російську агресію, яку ми зустріли єдиною і твердою відповіддю – від санкцій проти Кремля, до цінної допомоги з формування стійкості України», - констатував Глава держави.
 
«Шановний Дональд, шановний Жан-Клод, всі ці досягнення неможливі без вашої стійкої підтримки України, нашого європейського прагнення, вашого розуміння викликів, з якими ми стикаємося. Велике спасибі від імені народу України», - звернувся Петро Порошенко до Президентів Європейської Ради та Європейської Комісії.
 
Президент повідомив, що задоволений результатами дискусій і «виходить з Саміту з оптимізмом щодо подальшого успішного розвитку нашого амбітнього порядку денного».
 
Президент Європейської Ради Дональд Туск, у свою чергу, відзначив непохитну дружбу між Європейським Союзом та Україною та підтвердив обговорення шляхів подальшого її розвитку.
 
«Наше партнерство спирається на міцний фундамент. Наша Угода про асоціацію, зокрема її частина про глибоку та всеосяжну зону поглибленої торгівлі, повністю набула чинності рік тому. Маємо чіткий та позитивний результат. Водночас економіка України поступово виходить з кризи і знову демонструє позитивну динаміку», - констатував Президент Європейської Ради.
 
«Сьогодні ми знову підтвердили нашу рішучу відданість просуванню політичної асоціації та економічної інтеграції України з Європейським Союзом, спираючись на спільні цінності демократії, верховенства права та прав людини. Тобто, на ті самі цінності, за які люди боролися на Майдані і за які мільйони українців продовжують боротися відтоді», - додав він.
 
 
Президент Європейської Ради також висловився з приводу спільних трагічних сторінок в українсько-польській історії. «Незалежність України та безпека Польщі і усього регіону залежать величезним чином від відносин між Києвом та Варшавою. Нещодавня напруженість показує, що не всі лекції з історії вивчені. Тільки повна солідарність між Україною та Польщею може врятувати нас у майбутньому від повторення трагічної історії. Я закликаю владу обох країн до нового підходу до питання наших відносин і позитивного мислення. Конфлікту між нами можуть прагнути тільки супротивники або політично безглузді», - сказав Дональд Туск.
 
Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер також висловив задоволення прогресом, який відбувся за останні 4 роки. «Ми досягли більшого прогресу ніж за попередні 20 років. Завдяки зусиллям Президента України ми досягли безвізового режиму у 2017 році. Я радий, що більше півмільйона громадян України вже скористалися цією можливістю. Це зближує наші народи. Це ще раз доводить, що українцям можна довіряти», - сказав він.
 
Жан-Клод Юнкер також наголосив, що двостороння торгівля зросла майже на 25% за останній рік. «Кількість українських компаній, що експортують товари до ЄС постійно зростає більше ніж на 40% з 10 до більш ніж 14 тис.», - сказав він.
Всі новини