Внесено зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів

 
Управління соціального захисту населення райдержадміністрації, інформує, що постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 р.  № 141 внесено зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. N 1078 . Даною постановою упорядковано  перелік об’єктів індексації  з метою приведення його у відповідність до норм Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” від 03.10.2017 р. № 2148‑VIІI.
Відповідно до внесених змін, індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, а саме:
 -   пенсії;
 -   стипендії;
 - оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер;
- грошове забезпечення військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби;
-  розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі;
- допомога по безробіттю, що надається відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття;
- суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, крім щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (з урахуванням виплат на необхідний догляд за потерпілим) та членам їх сімей.
Передбачається, зокрема, що індексація пенсій здійснюватиметься шляхом їх підвищення відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.
Крім того, щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві (з урахуванням виплат на необхідний догляд за потерпілим) та членам їх сімей будуть індексуватися відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Оплата праці, у тому числі працюючим пенсіонерам, грошове забезпечення, розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, допомога по безробіттю, що надається залежно від страхового стажу у відсотках середньої заробітної плати, стипендії індексуються у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
Фізичній особі, яка одночасно працює та отримує суми відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, насамперед індексується заробітна плата.
На вимогу такої особи за місцем роботи видається довідка про розмір заробітної плати та суму індексації, на підставі якої проводиться індексація суми відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачується особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника.
Індексація сум відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також сум, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника проводиться за рахунок джерел, з яких вони сплачуються.
Індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, проводиться підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами — підприємцями, які проводять відповідні відрахування аліментів з доходу їх платника. 
Всі новини