Проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії

З ініціативи Томашпільського районного управління Головного управління держпродспоживслужби у Вінницькій області, під головуванням Голови Томашпільської РДА Закорченного О.Г. 26.04.2019 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії « Щодо посилення   заходів профілактики африканської чуми свиней на території Томашпільського району». 
Начальник Томашпільського РУ ГУДПСС у Вінницькій області Грабчак П.О. повідомив, що 25 квітня 2019 року встановлено випадок захворювання свиней на африканську чуму свиней у ТОВ "Буша", в с. Буша Ямпільського району (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу ВЦ ВРДЛ Держпродспоживслужби від 25 квітня 2019 року № 002498 п.м./19 ). Даний населений пункт знаходиться приблизно 35 км від населених пунктів Томашпільського району, що може бути загрозою  занесення збудника африканської чуми свиней на територію  нашого району.                                                                
Починаючи з 2012 року в державі зареєстровано 473 випадка захворювання свиней на африканську чуму, із них з початку 2019 року 17 випадків: 8 -  домашні свині, 6 – дикі свині, та 3 інфіковані об’єкти.
Заслухавши та обговоривши інформацію начальника Томашпільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Грабчака П.О. Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Томашпільській районній державній адміністрації  вирішила:
 
1. Взяти до відома інформацію Грабчака П.О. – начальника Томашпільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області про посилення заходів профілактики африканської чуми свиней на території Томашпільського району.
 
2. Головам об’єднаних територіальних громад, сільських та селищних рад взяти під персональну відповідальність та ефективність виконання рішень Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при Кабінеті Міністрів України, Вінницькій обласній  державній адміністрації, Томашпільській районній державній  адміністрації та заходів з профілактики африканської чуми свиней на території Томашпільського району.
 
3. Забезпечити дієвий контроль за переміщенням живих тварин та продукції з них, зокрема свиней та свинини на території Томашпільського району. Не допускати незаконного переміщення живих тварин  без ветеринарних документів.
                                                       
4. Заборонити використання відходів харчування для годівлі сільськогосподарських тварин в господарствах всіх форм власності, установах, організаціях, в яких утримуються тварини.                                   
                                                        
5. Посилити контроль за утилізацією відходів тваринного походження. 
                                                                           
6. Продовжити проведення депопуляції диких кабанів з доведенням їх до мінімальної щільності. Забезпечити  проведення  лабораторного моніторингу АЧС у дикій фауні.
                                                              
7. Забезпечити притягнення до відповідальності осіб, винних у розповсюдженні  африканської чуми свиней.
                                                       
8. Вжити невідкладних  заходів щодо припинення діяльності стихійних та інших несанкціонованих місць торгівлі живими тваринами та продуктами тваринного походження.
Заборонити реалізацію продукції тваринного походження на ярмарках , виставках, тощо без проведення ветеринарно-санітарної експертизи в державних лабораторіях .
 
9. Забезпечити висвітлення в місцевих засобах масової інформації питань щодо небезпеки виникнення африканської чуми свиней та обов’язкові заходи з її профілактики.
                                                       
10. Секретарю комісії Озеранській Г.П. в триденний термін довести дане рішення до всіх зацікавлених установ і організацій.
 
11. Контроль за виконанням даного рішення покласти на начальника Томашпільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Грабчака П.О. 
   
 
Всі новини