ДСНС інформує: правила поведінки в лісі

 
Весна - сприятливий період для відпочинку на природі, прогулянок до лісу. Та, навіть якщо ви добре знаєте місцевість, куди направляєтесь, не треба нехтувати правилами безпеки на природі. Ретельно подбайте про підготовку до прогулянки в ліс.
Повідомте про те, куди ви збираєтеся. Якщо поблизу нікого немає - залишіть записку з повідомленням (дата, час відправлення, кількість людей, які відправляються разом з вами, напрямок руху й приблизний час повернення).
Візьміть собі за правило - перед подорожжю або походом у ліс, переглянути карту або хоча б намалювати від руки план місцевості й запам'ятати орієнтири.
Надягніть зручний одяг і взуття, що відповідає місцевості й погоднім умовам. Потрібно пам'ятати - погодні умови можуть змінюватися дуже швидко.
Одягайтесь у яскравий кольоровий одяг – він буде більш помітним у випадку вашого пошуку.
Переконаєтеся, що все ваше спорядження у відмінному робочому стані. Якщо ви сумніваєтеся брати ту або іншу річ, пам’ятайте - зайвий вантаж буде вам заважати.
Причинами пожежі в лісі можуть стати блискавка або засуха, але основною причиною виникнення пожеж у лісі є необережність людини.
 
Пам’ятайте,що украй небезпечно:
–кидатипалаючі сірники, недокурки;
–палити суху траву;
–розводити вогнища;
– залишати в лісі промаслені або просочені іншою горючою речовиною шматки тканини.
 
Щоб запобігти пожежі рекомендуємо такі правила поведінки в лісі:
– багаття розпалювати дрібними сухими сосновими і ялиновими гілками, корою, недогарком свічки, трісками тощо;
– розводити багаття в лісі тільки в спеціально передбачених для цього місцях;
– перед тим як розпалювати багаття, звільніть місце для нього від нагромадження сушняку, сухої трави або ж обкопайте місце навколо багаття невеликим рівчаком;
– під час дощу багаття розводити під накриттям з брезенту або плащ-накидки. У суху погоду навколо багаття прибирати суху траву, мох, хвою, щоб запобігти пожежі;
– перед сном багаття гасять і заливають водою. Якщо потрібно зберегти вогонь, то на ніч призначають чергового або засипають багаття попелом;
– після відпочинку обов’язково загасіть вогонь, залийте багаття водою, якщо її немає, то розгребіть головешки та подрібніть великі вуглини;
– не лягайте відпочивати біля багаття – це небезпечно, ви можете обгоріти або й задихнутися;
Категорично забороняється розводити багаття на торфовищі.
Забираючись додому, погасіть тліючі головешки, закопайте сміття (целофан, скляний посуд заберіть із собою, адже він не розкладається в ґрунті). Хай на місці вашого відпочинку буде чисто — наступного разу сюди прийдуть інші.
 При виявленій пожежі в лісі  телефонуйте – 101
Навесні проблемою стає спалювання сміття. Як правило спалюються наслідки прибирання у вигляді сухої трави, пластику і поліетилену, що надзвичайно шкідливо не лише для нашого здоров'я, але і для довкілля.
Дим від спалювання містить найнебезпечніші отрути - оксиди азоту, сірки, феноли, токсичні вуглеводні, канцерогенний діоксин, не кажучи вже про сполуки свинцю, ртуті і інших важких металів.
Спалювання одноразового посуду, поліетиленових пляшок, пакетів і іншої пластикової тари нічого окрім шкоди не приносить. Температура вогнища недостатньо висока для повного згорання пластиків. Щільний чорний дим від їх горіння містить канцерогенні речовини - поліароматичні вуглеводні.
 
Інспектор групи організації запобігання НС та заходів ЦЗ
28-ДПРЧ ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області
лейтенант служби  цивільного захисту
Максим Мельник
 
Всі новини