Яким був 2017 рік для Томашпільщини і які сподівання покладаються вже на наступний 2018 рік

 
В останні дні року кожен, подумки чи вголос, підсумовує те, чого вдалося досягти, оцінюючи, наскільки плідним та вдалим був рік. А згодом - будує плани на рік прийдешній. Так уже влаштоване наше життя - бій годинника вночі 31 грудня розділяє його на певні етапи. Якщо ж ідеться про цілий район, то ці етапи справді є знаковими. Адже рік, що завершується, завжди хочеться оцінити з точки зору здобутків та промахів. І взяти "на замітку" те, над чим варто би було попрацювати згодом.
 
Яким був 2017 рік для Томашпільщини і які сподівання покладаються вже на наступний 2018 рік, розповідає голова Томашпільської райдержадміністрації Олександр Закорченний:
 
- Рік, що добігає до свого завершення, був періодом активного впровадження реформ. Адже у 2016 році було створено дві об'єднаних територіальних громади - Вапнярську й Томашпільську, що наклало певний відбиток на 2017 рік. Зовсім по-іншому вже формувалися бюджети, зокрема вчастині їх наповнення. У зв'язку з об'єднанням також відбулися розподіл майна та передача повноважень у галузях освіти, охорони здоров'я, культури, спорту тощо.
На початку року Вапнярській об'єднаній громаді було передано три загальноосвітні заклади та музичну школу, а нещодавно - амбулаторію загальної практики сімейної медицини,  працівникам якої виплачено вихідну допомогу з районного бюджету, як того вимагає чинне законодавство.
Томашпільській об'єднаній громаді у кінці першого півріччя було передано школу, районний будинок дитячої творчості, районну дитячо-юнацьку спортивну школу, виплативши працівникам відпускні, матеріальну допомогу на оздоровлення тощо. Варто за-значити, що ці об'єкти передані в гарному стані. Зокрема, у спортивній школі зроблено капітальні ремонти, у будинку творчості перекрито дах, замінено котли. Наразі здійснюється передача музичної школи, у приміщенні якої було замінено всі вікна. Планується також передача районного будинку культури, до якого завершуємо добудову, що дасть змогу проводити заходи у кращих та більш зручних умовах.
Станом на 1 січня 2017 року в районному бюджеті було близько 8 млн. грн. вільного залишку. Щоб не допустити заборгованості з ви-плати заробітної плати та розрахунків за енергоносії, 7 млн. грн. було направлено саме на ці цілі. Ті об'єкти, які мали би бути переданими Томашпільській об'єднаній територіальній громаді, але у зв'язку з різними обставинами залишалися на утриманні районного бюджету,      обійшлися йому у 3,5 млн. грн.
Тобто йдеться про те, що цей рік був своєрідним перехідним періодом, і левову частину витрат на себе брав районний бюджет.
Водночас варто зазначити, що цьогоріч, другий рік поспіль, до районного бюджету надійшла субвенція з державного бюджету за розподілом депутатів Верховної Ради України від Івана Спориша, що суттєво допомогло нам у вирішенні деяких завдань. Зокрема, для районної центральної лікарні було придбано сучасний УЗД-апарат, на якому жителі Томашпілля здійснюють обстеження всіх органів та систем. А старий апарат передали у гінекологічне відділення, що також дуже зручно для наших жінок, яким не потрібно їхати на обстеження з центру селища до лікарні.
Понад 2 млн. грн. державної субвенції використано для завершення другої черги будівництва Томаш-пільської школи-гімназії - класів з ви-вчення автосправи, де облаштовано 3 місця для навчально-технічних засобів, 2 класи, учительська та санвузол. Приміщення збудоване за сучасними технологіями і відповідає всім нормам і тому ж рівню, що й школа, яка є однією з найкращих і найбільш енергоефективних в області та в Україні.  У наступному році це об'єкт також буде передано у власність Томашпільської об'єднаної громади. 
Також за рахунок субвенції завершується капітальний ремонт приміщення музею ім. І.Д. Черняхівського у Вербовій. Адже з періоду введення його в експлуатацію не вкладалося жодної копійки для його утримання. Тож тепер перекрито дах, замінено вікна та двері, встановлено грати. Загалом зроблено чималий об'єм робіт задля збереження тих цінностей, які там знаходяться.
Також було придбано 11 одиниць комп'ютерної техніки та програмне забезпечення для районного центру первинної медико-санітарної допомоги, що дозволить розпочати впрова-дження медичної реформи.
З державної субвенції 600 тис. грн. було направлено на заміну вікон у школах району, що дасть можливість покращити температурний режим та умови навчання. Також для шкіл закуплялися музичні центри, мультимедійні дошки тощо.
У новому форматі запрацював центр надання адміністративних послуг, який цього року переведено на перший поверх приміщення агропромислового розвитку, де зроблено сучасний ремонт і зручний та доступний вхід до нього. Щомісячно центр надає в середньому 1200 послуг, спектр яких поступово розширюється. Уже тричі у другому півріччі при центрі здійснював виїзний прийом мобільний сер-вісний центр МВС.
Загалом рік завершується успішно: виконано показники бюджету, не допущено заборгованості з виплати заробітної плати та розрахунків за комунальні послуги, ідучи в ногу з часом, впроваджуються всі реформи.
Сподіваюся, що рік наступний дозволить нам продовжити впровадження реформ, зокрема в галузях медицини й освіти, які принесуть лише позитивні зміни і більш якісні послуги. Сподіваюся, що й процес добровільного об'єднання громад матиме своє логічне завершення, що створені об'єднані громади отримають весь цикл повноважень, функцій та відповідальності та запрацюють на повну силу задля благополуччя нашого Томашпілля.
Але найбільше моє і всіх українців сподівання на те, що нарешті в нашій країні запанує мир, і весь потенціал, усі зусилля будуть направлені лише на розвиток і розбудову.
Підсумовуючи, варто констатувати, що рік був, хоч і непростим, але плідним. 
Хочу щиро подякувати всім, завдяки кому в 2017-му вдалося зробити багато хороших справ. Усьому колективу райдержадміністрації, керівництву та депутатам районної ради, народному депутату від нашого округу Івану Споришу, який суттєво нам допомагає. Окремих слів вдячності заслуговують керівники та колективи районних установ й організацій. У цій розмові не згадав багато гарних і потрібних справ, які вдалося втілити сільським, селищним головам, - встановлення у селах дитячих майданчиків, вуличного освітлення, ремонтів закладів соціальної сфери, доріг та ін. І, звичайно, велика вдячність нашим платникам податків, без яких чи не все, що робиться в районі, було би практично неможливим.
Дорогі томашпільчани! Нехай  2018 рік тішить вас та ваші родини лише хорошими новинами. Нехай у нашій країні і в наших родинах запанує мир, любов, злагода і благополуччя. І в кожного буде розуміння того, що лише разом, спільними зусиллями та чесною щоденною працею ми зможемо зробити наш край зокрема та Україну загалом заможнішими, чеснішими та кращими.
 
Всі новини