ПРО ЗМІНИ В ПЕНСІЙНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ

2 березня поточного року Верховна Рада України прийняла Закон Ук-раїни "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення". Ці зміни регулюють питання пенсійного за-безпечення і умовно їх можна поділити на три основні блоки.
Так, перший блок стосується виплати пенсій пенсіонерам, які працюють на "спеціальних" посадах. Зокрема, це стосується державних службовців, прокурорів, судців, народних депутатів, деяких інших категорій працівників.
Внесені до 14 "пенсійних" законів зміни передбачають, що у період роботи на зазначених посадах призначені пенсії не виплачуються до звільнення з роботи. При цьому не має значення вид пенсії та закон, згідно з яким вона призначена. Пенсіонер має право вибору: продовжувати працювати на "спецпосаді" та отримувати заробітну плату, чи звільнитись з посади і отримувати пенсію.
Зазначена норма не поширюється на інвалідів І та II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників АТО. Всі вони на будь-якій роботі будуть отримувати призначену пенсію у повному обсязі.
Зазначені нововведення стосуються ЗО осіб нашого району, які працюють на спецпосадах.
Ці зміни набули чинності з 1 квітня. Вони є черговим кроком уніфікації пенсійного законодавства та запровад¬ження єдиних принципів пенсійного забезпечення для всіх категорій громадян.
Також передбачено, що Уряд до 1 травня поточного року має подати на розгляд Верховної Ради України законопроект, який має остаточно усунути різні підходи у пенсійному забезпеченні.
Другий блок змін стосується поряд¬ку виплати пенсій іншим категоріям працюючих пенсіонерів. Для них пе¬редбачено, що у період роботи вип¬лачується 85% призначеного розміру пенсії, Але! ця норма стосується лише тих пенсіонерів, у яких розмір пенсії перевищує 1,5 розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність, -1423,5 грн. Ті пенсії, що призначені в розмірі мен¬ше 1423,5 грн., працюючим пенсіоне¬рам виплачуються у повному обсязі. У працюючих пенсіонерів, у яких розмір пенсії більше 1423,50 грн. і яким пен¬сія буде виплачуватися на рівні 85%, у будь-якому випадку розмір пенсії до виплати становитиме не менше 1423,5 грн.
Зазначена норма діятиме до 1 січня 2016 року та стосуватиметься 370 пен¬сіонерів у нашому районі.
Працюючим пенсіонерам з числа інвалідів І та II груп, інвалідів війни III
групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців та пенсіонерів, пенсії яким призначені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", пенсія виплачується у повному обсязі незалежно від розміру.
У всіх випадках після звільнення з роботи, в тому числі зі спецпосад, вип¬лата пенсії поновлюється в повному обсязі.
Статус пенсіонера - працюючий чи непрацюючий і, відповідно, розмір пенсії до виплати органи Пенсійного фонду України визначать за матеріа¬лами пенсійних справ та даними сис¬теми персоніфікованого обліку. Нада¬вати органам Пенсійного фонду окре¬мо документи необхідно лише тим пенсіонерам, хто своєчасно не вико-нав передбачене законом зобов'язання протягом десяти днів проінформувати органи Фонду про працевлашту¬вання/звільнення з роботи.
Якщо документи про звільнення з роботи буде надано після 1 квітня, то виплата пенсії буде проведена в по¬вному обсязі за весь період, коли пен¬сіонер вже не працював.
Якщо документів про працевлашту¬вання, в тому числі на спецпосаду, пен¬сіонер не надасть, факт роботи все одно обов'язково буде встановлено пізніше за даними системи персоніфі¬кованого обліку. У цьому випадку пен¬сіонер має повернути надміру випла¬чену суму пенсії.
Третій блок стосується зміни умов призначення пенсій на пільгових умовах та за вислугу років.
З 1 квітня 2015 року поетапно змінюється вік жінок, необхідний для призначення пенсій на пільгових умовах.
Цей процес відбуватиметься поступово, упродовж 10 років - щороку на 6 місяців. Зазначена зміна є необхідністю узгодити пільговий пенсійний вік жінок із загальним пенсійним віком для жінок, який поетапно змінюється, починаючи з 1 жовтня 2011 року.
Також поетапно на 6 місяців за рік змінюється загальний стаж роботи для призначення пенсій на пільгових умовах. При цьому необхідна тривалість пільгового стажу залишається без змін.
Крім того, на 5 років поетапно протягом 10 років на 6 місяців за рік змінюється тривалість загального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, а для окремих категорій працівників - необхідної вислуги років. Це стосується, зокрема, робітників локомотивних бригад, працівників на польових геологорозвідувальних роботах, робітників на лісозаготівлях і лісосплаві, плавскладу флоту, працівників освіти та охорони здоров'я, артистів та ін.
при цьому, умови призначення пенсій за вислугу років у частині тривалості раніше набутого спеціального стажу залишаються незмінним.
Наприклад: вчитель, лікар, які на 1 квітня 2015 року відпрацювали по 25 років, зможуть у будь-який час після звільнення з роботи скористатись своїм правом та призначити пенсію за вислугу років.
 
 

Положення Закону

Особи, на яких поширюється дія Закону

Вік доходу на пенсію жінок змінюється

 

з 45 років до 50 років

- жінки, які народилися після 01.04.1970 за списком № 1 (перелік особливо шкідливих та особливо важких професій та робіт затверджено Кабінетом Міністрів України)

з 50 років до 55 років

жінки, які народилися після 01.04.1965

-      за списком № 2 (перелік шкідливих та важких професій та робіт затверджено Кабінетом Міністрів України);

-      трактористи-машиністи;

-     доярки, свинарки;

-     зайняті на вирощуванні тютюну;

-      робітниці текстильного виробництва;

-      водії міського пасажирського транспорту.

 
Валентина Чорногуз, начальник управління Пенсійного фонду в районі

 
 
 
 
 
Всі новини