Україна має увійти до п’ятірки найбільших партнерів ЄБРР, – зустріч Глави Уряду з Президентом Банку

Україна планує увійти до п’ятірки найбільших партнерів Європейського банку реконструкції та розвитку – одного з провідних інвесторів регіону Європи, Кавказу, Середньої Азії та Близького Сходу. Такі цілі були озвучені під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Президентом ЄБРР Сумою Чакрабарті. Глава ЄБРР знаходиться в Києві, і це вже його 10 візит до України.
 
«Така кількість моїх візитів демонструє моє ставлення до України. І, користуючись нагодою, я хочу привітати Ваш Уряд з ухваленням бюджету, з гарними новинами, які надходять від партнерів. Знаю, що ви щойно повернулися з Брюсселя. І це також важливий сигнал», – сказав Сума Чакрабарті.
 
За його словами, 2018 рік став одним з найуспішніших у відносинах України та ЄБРР. «І ми впевнені, що Україна має увійти до ТОП-5 країн партнерів Банку», – додав Президент ЄБРР.
 
У свою чергу Глава Уряду наголосив, що сьогодні є всі підстави говорити про амбітні завдання щодо продовження і поглиблення співпраці. «Один з наших пріоритетів на 2019 рік – посилення економічного зростання. І зараз ми фокусуємо увагу на імплементації ухвалених рішень. Я бачу, що ми можемо найти нові фінансові інструменти, збільшити обсяги фінансування і окреслити завдання на 2019-2020 роки», – сказав Володимир Гройсман.
 
Він наголосив, що ЄБРР – це не просто точкова допомога для України. За участю експертів Банку напрацьовані важливі рішення, які стали відправною точкою більшості реформ. Йдеться про приватизацію, корпоратизацію державних компаній, створення конкурентного середовища, інвестиції в енергоефективність, підтримку банківського сектору і сприяння торгівлі. Цього року Банк представив п’ятирічну Стратегію роботи з Україною. І це дозволяє спрогнозувати, що портфель проектів ЄБРР вже за кілька років може сягнути 1,5-1,8 млрд євро.
 
Сторони відзначили, що найбільш цікавими для Банку є кілька сфер, передусім енергетика, в тому числі в контексті запуску Фонду енергоефективності, інфраструктура, розвиток реального сектору і концесійна діяльність. Представники ЄБРР запропонували реалізувати наступного року кілька пілотних проектів з концесії.
 
«Наша спроможність стала вищою, і 2019 рік так само може стати успішним для нас всіх. Ми пропонуємо більше інвестувати в бізнес – зокрема в малий та середній, і розраховуємо розв’язати процес великої приватизації, – сказав Володимир Гройсман. – Ми не будемо сидіти склавши руки, а будемо акумулювати ресурси для зростання економіки. І наша співпраця цілком відповідає нашим державним інтересам».
 
Довідково
 
ЄБРР працює в Україні з 1992 року. За цей час Банк вклав в українську економіку близько 13 млрд грн в 410 проектах. Це один з найбільших показників за весь час співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями.
Всі новини