Американський білий метелик

Мабуть, що багатьом мешканцям нашого району доводилось бачити на деревах павутинні утворення з  гусеницями  оксамитово-коричневого кольору з лимонно – жовтими смугами по боках і  вкритими довгими густими волосками. Це гнізда небезпечного карантинного шкідника – американського білого метелика (АБМ), який пошкоджує понад 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. 
На Україні американський білий метелик розвивається  у двох генераціях. Літ генерації, яка перезимувала, відбувається в травні, а літньої – в кінці липня – на початку серпня. Сам метелик не пошкоджує рослин, а лише відкладає від 200 до 2000 яєць. Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. До третього й четвертого віків гусениці ведуть спільний спосіб життя, починаючи з п’ятого віку, розповзаються по всьому дереву, а при відсутності корму мігрують на інші дерева. Життя гусениць триває 35-45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди рослинам.
Внаслідок великої потреби в живленні, гусениці повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їхнього послаблення. Через це знижується врожайність і захисна, декоративна, естетична функції насаджень, погіршуються умови існування фауни. Типовим місцем  живленням АБМ є насадження в населених пунктах, присадибних ділянках, парках, садах, уздовж доріг. Джерелом заселення шкідника залишаються і лісосмуги, де концентрується більшість гнізд метелика, а це викликає реальну загрозу його розселення на прилеглі промислові сади.
Розповсюджується АБМ як шляхом природних перельотів, так і з рослинною продукцією, головним чином, з тарою і транспортними засобами на стадіях як гусениць, так і лялечок. 
Для ліквідації вогнищ АБМ обробляють плодові сади та лісосмуги інсектицидами, дозволеними для використання в Україні. 
На присадибних ділянках надійним є механічний метод знищення шкідника, що ґрунтується на систематичному зрізуванні гнізд метелика з гусеницями і їх знищенні..
Після зрізування гнізд на стовбури дерев накладають ловчі пояси з гофрокартону або мішковини, які нарізають стрічками 20-25 см завширшки відповідно до ширини дерева. Розташовують пояси в нижній частині стовбура. У такий пояс за 2-3 дні збираються від 30 до 200 екземплярів шкідника. Ловчі пояси необхідно регулярно переглядати і спалювати. Також можна використовувати факела. Такий захист вельми ефективний у місцях, де небажане використання пестицидів - біля лікарень, парків тощо. Також застосовують цей прийом на деревах, де велика кількість гнізд, що розташовані високо. 
Згідно із Законом України "Про карантин рослин" підприємства,  господарства, установи та громадяни, на території  яких  виявлені  вогнища  АБМ,  зобов'язані  здійснювати  карантинні  заходи з локалізації і ліквідації вогнищ   шкідника за власний рахунок.
 
Провідний спеціаліст відділу карантину рослин
Управління фітосанітарної бепеки
Головного управління Держпродспоживслужби 
У Вінницькій області                                                                                       
Людмила Куліш
 
Всі новини