Вшанували пам’ять жертв Голодомору

У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Зі 195 країн світу актом геноциду Голодомор 1932-1933 років в Україні на міждержавному рівні, крім України, визнають 15 держав-членів ООН і держава Ватикан.
Терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців, - це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася починаючи з 1928 року. Ця карально-репресивна акція була спрямована на упокорення українського селянства, знищення самостійних селянських господарств - соціально-економічних підвалин української нації.
Українські селяни стали наступними жертвами сталінського режиму після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духовенства. У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини. За короткий проміжок часу Москва вбила більше трьох мільйонів українців.
У четверту суботу листопада о 16:00 пам’ять про мільйони українців, вбитих під час геноциду, вшановують хвилиною мовчання та запаленням свічок на центральних площах міста, біля пам’ятників жертвам Голодомору.
Традицію запалювати свічки у вікні своїх будинків, так звану акцію "Свічка у вікні", запропонував дослідник Голодомору Джеймс Мейс.
Загальним гаслом відзначення у 2020 році Дня пам’яті жертв голодоморів  вважається вислів «ЗБЕРЕЖИ ПАМ’ЯТЬ, ЗБЕРЕЖИ ПРАВДУ». 28 листопада, вшановуючи пам’ять жертв голодомору, проводиться загальноукраїнська акція «Запали свічку», відбувається приспущення або вивішення з траурною стрічкою Державного Прапора України на будинках органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ та організацій.
Вшановуючи пам’ять жертв голодомору, заступник голови районної державної адміністрації Наталія Бандиш та голова районної ради Дмитро Коритчук поклали квіткові композиції та встановили лампадки біля пам’ятного знаку жертв Голодомору та організували участь в загальноукраїнській акції «Запали свічку».
 
Всі новини