Жнива-2018: початок збиральної кампанії

Жнива завжди були етапним підсумком роботи сільгосптоваровиробників і вимагають високого рівня організації, відповідальності і скоординованої дії багатьох структур. Не є виключенням і поточний рік.
Головна вимога до збирання  зернових полягає в тому, щоб зібрати весь урожай без втрат та зберегти його високі насіннєві, продовольчі і технологічні якості при мінімальних затратах праці та коштів, що можна досягти за рахунок чіткого планування і високою організацією збиральних робіт.
Загальна площа до збирання ранніх зернових і зернобобових  культур та ріпаку по всіх категоріях господарств складає 14 тис. 945 га, з них: озимої та ярої пшениці –9 тис. 941га, ячменю –3 тис. 174га, гороху - 561 га, озимого ріпаку –1269 га.
На стан посівів сільськогосподарських культур істотно вплинуло те, що весна 2018 року виявилась досить примхливою і посівні строки різко скоротились в часі. Недобір вологи під час сходу та вегетації, особливо ярих зернових, неминуче відобразиться на рівні врожайності. Ситуацію певною мірою рятують червневі опади, які значно зменшать шкодочинність запалу.          
Завдяки своєчасно та якісно підготовленій техніці жнивна компанія 2018 року булла розпочата своєчасно ( 4липня поточного року)   
 Станом на сьогоднішній день в районі проходить обмолот зернових ранньої групи при середній урожайності (за оперативними даними) 40 ц/га. та озимого ріпаку,  а саме:
- Озимий ячмінь   39 ц/га  -100% до посіву
- Озима пшениця  41,9 ц/га - 18% до посіву
- Озимий ріпак  30 ц/га - 67% до посіву
Не погані результати на початок жнив демонструють такі господарства як ПрАТ «Зернопродукт  МХП» с.Липівка – озимий ріпак 50 ц/га; ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина» - озима пшениця 50 ц/га., однак  обмолочено лише  17% площ.
 
Начальник управління АПР РДА Валерій Випаріна
 
Всі новини