Владислав Скальський власним прикладом закликав населення до щеплень та спростував побоювання багатьох щодо якості вакцин, які надаються безкоштовно

Сьогодні голова  Вінницької обласної державної адміністрації Владислав Скальський зробив щеплення від дифтерії  та грипу під час прийому у сімейного лікаря. Відвідавши  амбулаторію №1 «Центру первинної медико-санітарної допомоги №3 м. Вінниці», голова ОДА поспілкувався з відвідувачами поліклініки на предмет необхідності  щеплень від інфекційних хвороб, а також  перевірив умови для проведення вакцинації.
 
 «На Вінниччині захворювання на дифтерію не було зафіксовано з 2012 року, однак, в жовтні поточного року в Україні вже зареєстровано 8 випадків дифтерії. Тож вакцинація необхідна задля того, щоб уберегти себе й оточуючих від цього небезпечного захворювання»,- підкреслив  очільник області. - Мій сімейний лікар запевнила, що після того, як  ЗМІ почали звертати посилену увагу на необхідність щеплення від дифтерії, до сімейних лікарів почали звертатись  з приводу вакцинації і 60-ти,70-ти,80-ти річні пацієнти. Я запевнив свого лікаря, що і надалі залюбки демонструватиму власним прикладом важливі  дії  задля збереження здоров’я».
 
Нагадаємо: дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. Згодом проводиться ревакцинація у 18 місяців та у 6 років. Наступне щеплення у 16 років. Далі необхідно вакцинуватися повторно кожні 10 років. Тобто, якщо останнє щеплення проти дифтерії було в 16 років, наступне потрібно зробити у 26. І так далі кожні десять років.
 
На жаль, відсоток вакцинованих громадян в області недостатній: за 9 місяців 2019 року дітей віком 1 та 1,5 роки 70 та 72% відповідно, а от дорослих лише 57%. Саме тому Владислав Скальський вирішив власним прикладом закликати населення до щеплень та спростувати побоювання багатьох щодо якості вакцин, які надаються безкоштовно. Пройшовши необхідний огляд у сімейного лікаря, очільник області отримав щеплення вакциною від дифтерії, яка сьогодні є в області в кожному ЦПМСД. Водночас Владислав Скальський вакцинувався і від грипу, акцентуючи увагу на тому, що його родина також провела саме такі щеплення. «Вакцинація дуже важлива – це єдиний спосіб захиститися від важких інфекційних захворювань. Тому отримую сьогодні щеплення сам, привертаю увагу всіх до цього питання  та закликаю вакцинуватися!Тільки від нас самих залежить наше здоров’я і можливість протистояти спалахам інфекційних захворювань» - зазначив голова ОДА.
 
За його словами, на сьогоднішній день область повністю забезпечена безоплатними та якісними вакцинами для щеплень дітей і дорослих, які закуповуються Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у провідних виробників світу. Якість цих вакцин підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Вакцинація входить до  переліку гарантованих послуг первинної медичної допомоги. «Для дітей першого року життя у Вінницькій області  сьогодні забезпеченість вакцинами становить 178% і більш як 160% для щеплення  дорослих. Єдиний дефіцит – вакцина для  ревакцинації 6-річних дітей, проте вже в листопаді очікується додаткове надходження  вакцин і тут жодних проблем не буде»,- стверджує Владислав Скальський.
 
Нагадаємо, раніше, за ініціативи голови ОДА, було проведено оперативну нараду  щодо протидії дифтерії та іншим вірусним захворюванням, яку було скликано після появи перших повідомлень про випадки зараження в країні. Після наради Владиславом Скальським було надано ряд доручень, спрямованих на протидію хворобі. Зокрема, надано доручення перевірити наявність, терміни придатності та умови зберігання вакцин, а також провести інформаційно-роз’яснювальну кампанію серед жителів області, акцентуючи увагу на необхідності щеплення школярів та на райони з найменшими показниками вакцинації.
Всі новини