Гостра екологічна проблема - випалювання сухої рослинності!

Багато років наша держава не може подолати гостру екологічну проблему - випалювання сухої природної рослинності та її залишків. З настанням потепління спалюється бур’ян, очерет на болотах, сухе листя та трава і поживні рештки. Кожен такий підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й стає причиною інших негативних наслідків.
Незважаючи на численні перестороги, люди продовжують проводити спалювання, тим самим отруюючи повітря десятками найрізноманітніших хімічних сполук, які накопичуються в організмі людей, провокуючи загострення як хронічних хвороб, так і виникнення нових (у тому числі й онкологічних) захворювань.
Гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються гнізда птахів, таких як: польовий і лісовий жайворонки, чайка, очеретяна і звичайна, вівсянки, крижень, очеретянка тощо. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві та на поверхні грунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні та усі інші мешканці землі. Хтось згорає, інші - задихаються від диму. Під час пожеж гине багато комах, їх личинки, лялечки, а також сонечка, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення ґрунту.
Знищуються молоді пагони рослин, насіння, корені майбутньої рослинності, так що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Пошкоджується прикоренева частина дерев, що може призвести до їх хвороб і загибелі. Це призводить до зменшення біорізноманіття і стійкості екосистеми загалом.
Чинним законодавством України заборонене спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків без дозволу відповідних органів, а саме: статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» ст. 27 Закону України "Про рослинний світ", ст. 39 Закону України "Про тваринний світ".
Про це йдеться у пунктах «б», статті 91 (обов'язки власників земельних ділянок), статті 96 (обов'язки землекористувачів), які зобов’язують користувачів та власників дотримуватись вимог законодавства про охорону довкігпя та статті 211 Земельного кодексу України, яка передбачає відповідальність за порушення земельного законодавства.
Відповідальність за порушення зазначених норм чинного законодавства визначена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме “випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням такого дозволу тягне за собою накладення штрафу на винних осіб: на громадян від 10 (170 грн) до 20 (340 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб від 50 (850грн) до 70 (1190грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 (340грн) до 40 (680 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 70 (1190 грн) до 100 (1700грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Одночасно повідомляємо, що Закон України від 15.11.2009 року № 1708- У1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за правопорушення у сфері довкілля», яким внесено зміни до статті 245 Кримінального Кодексу України.
Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.
Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.
Тому, звертаючись до жителів Томашпільщини, просимо недопускати самовільного спалювання сухої природної рослинності та подумати про можливі наслідки!
 
 
Всі новини