За кооперативним рухом – майбутнє, - Валерій Коровій

 
Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій переконаний, що за кооперативним рухом – майбутнє. 
 
За його словами, у Вінницькій області збережена система кооперації, яка дуже активно працює з населенням по викупу надлишків сільгосппродукції, виробленої в домашніх господарствах. І обласна влада максимально намагається підтримати обласну споживчу спілку, яка пройшла серйозний процес трансформації і на сьогодні є найкращою в Україні.
 
Разом з тим, зауважує голова ОДА, питання формування кооперативного руху є надзвичайно актуальним і з огляду на те, що значна частина молочних підприємств підписують угоду з ЄС і повинні гарантувати якість молока. Відтак, зменшується попит на продукцію від населення.
 
«Ключове завдання – сприяти підвищенню якості молока від домогосподарств. Іншими словами, воно також повинно бути зібране в промислових партіях, а отже, має бути холодильник, міні-лабораторія, концентрація фінансового ресурсу, щоб усе це працювало, - зазначає Валерій Коровій. - У Вінницькій області є молочні кооперативи, але, на жаль, їхня робота значною мірою гальмується як суб’єктивними чинниками, так і відсутністю державної підтримки. Я вважаю, що ці кооперативи повинні бути в «білій» зоні і не виступати платниками податків, тому що недосконале податкове законодавство не дає їм можливості ефективно розвиватися. Крім того, мають бути чітко сформовані правила «гри» на ринку молока. За таких умов кооперативний рух буде розвиватися».
 
За словами керівника Вінниччини, досить активно формуються на території регіону й неформальні кластери, особливо на ринку фруктів та овочів: коли домогосподарства, які, наприклад, вирощують малину, городину, об’єднуються і спільно поставляють продукцію на ринки. «Таким процесам потрібно сприяти, але необхідно, знову ж таки, мати чітко визначену правову базу, яка б давала можливість підтримувати кооперативний рух на селі», - підкреслив голова облдержадміністрації.
Всі новини