В районі пройшли заходи з відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого, у селищі Томашпіль біля пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам  відбувся мітинг-реквієм з нагоди відзначення 30-ї річниці виведення військ з Афганістану та  державного свята «Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав». Вшанувати пам’ять та звитягу воїнів-інтернаціоналістів прийшли  голова районної державної адміністрації Олександр Закорченний, заступник голови районної ради Лариса Нароган, очільник Томашпільської ОТГ Валерій Немировський, очільник  Вапнярської ОТГ Олександр Горенюк, народний депутат України Іван Спориш, воїни-інтернаціоналісти, представники районних громадських  організацій, учнівська молодь, громадськість селища, а також близькі і рідні ветеранів Афганістану.
Учасники зібрання схилили голови у пам'ять про загиблих в роки Афганської війни, до підніжжя пам’ятника поклали вінки та живі квіти.
До воїнів-інтернаціоналістів та мешканців району звернувся голова громадської організації «Томашпільська районна спілка ветеранів війни  в Афганістані» Володимир Голотенко,  який відзначив, що історичні катаклізми  минулого та нинішнього століть, пов’язані з воєнними конфліктами в різних куточках планети, не обминули Україну.  Війни точилися далеко за її межами, але кров у них проливали сини і доньки України, несучи народам миротворчу місію, а в трагічній статистиці  Афгану має свій лік і Томашпільський район – у ті страшні роки обірвалися молоді життя 6 жителів району. 
Після закінчення мітингу, учасники зібрання продовжили захід в селищному будинку культури.  
 «Сьогодні ми зібралися в цій залі для того, щоб віддати заслужену шану ветеранам бойових дій на території інших держав, які з честю виконали свій бойовий обов'язок і для яких 15 лютого – свято на все життя. У збройних конфліктах на чужій землі ви гідно виконали свій обов’язок і виявили найкращі моральні якості, особистий героїзм, толерантність і милосердя, – те, що притаманно українським воїнам – чим заслужили визнання і вдячність інших народів. Дорогі воїни-інтернаціоналісти, ми високо цінуємо  ваші самовідданість, бойовий та життєвий досвід, вміння долати труднощі, досягати поставленої мети. Щиро дякую вам за незбориму силу духу, героїзм, за вистраждане та звершене. Переконаний, що ви, воїни-афганці, завжди будете яскравим взірцем для українських патріотів», - зазначив у своєму виступі голова РДА Олександр Закорченний. 
Заступник голови районної ради Лариса Нароган  у своєму зверненні до воїнів-інтернаціоналістів наголосила на проявленому героїзмі наших солдат, побажала усім  міцного здоров'я, витримки, впевненості у завтрашньому дні, добра, наснаги, мирного та безхмарного неба, і, головне, миру та довгих років життя.
З метою вшанування подвигу військовослужбовців при виконанні обов’язків військової служби та поліпшення соціального захисту ветеранів війни, згідно розпорядження голови РДА О.Закорченного від 07.02.2019 року №22 «Про відзначення в районі у 2019 році Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виведення військ колишнього Союзу Радянських Соціалістичних Республік з Республіки Афганістан»  учасників бойових дій в Афганістані та на території інших держав нагороджено  Почесними грамотами районної державної адміністрації та районної ради з виплатою грошової винагороди.
З нагоди 30-річчя виведення військ з Афганістану з ініціативи Української Спілки ветеранів Афганістану за сприяння районної державної адміністрації та районної ради, Томашпільської та Вапнярської об’єднаних територіальних громад  ветерани війни в Афганістані були нагороджені медалями «Честь, Мужність, Пам'ять».
Звернувся в ході засідання до присутніх в залі і народний депутат України Іван Спориш. Народний обранець зазначив, що покоління воїнів-афганців знає ціну життя, дружби і єдності, військового обов’язку і честі, і сьогодні, коли Україна опинилася в ситуації зовнішньої військової  агресії, наші ветерани-афганці в перших рядах стали на захист Батьківщини.  «Світла пам’ять загиблим. Безмежна вдячність і низький уклін вам за мужність і героїзм. Ви залишаєтеся взірцем незламного духу, відданості своїй країні і патріотизму», - підкреслив Іван Дмитрович.  З свого боку депутат України  також вручив воїнам-інтернаціоналістам грошову допомогу.
По завершенні урочистостей  винуватців свята  порадували чудовими піснями, творчими номерами учасники художньої самодіяльності районного будинку культури та аматори народного мистецтва.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини