В селі Вила пройшли сходи громадян

28 лютого в спортивному залі Вилянської ЗОШ І-ІІІ ст. зібралось чимало людей, оскільки про свою роботу звітувала очільник громади – в.о. сільського голови Тетяна Олійник. 

Участь у заході взяли: голова РДА Олександр Закорченний, заступник голови РДА Наталія Бандиш, начальник відділу освіти РДА Світлана Ревтюх, заступник начальника УАПР РДА Світлана Смоляк, начальник УПСЗН РДА Тетяна Дідик, начальник відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсії Ямпільського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України Людмила Стратій та сімейний лікар РМЦ  ПМСД Світлана Худик.

На початку зібрання присутні в залі переглянули відеоролик «Вінниччина – 2018. Є що сказати».

Далі про свою роботу доповіла в.о.голови Тетяна Олійник. Звітуючи перед громадою посадовець у своєму виступі підкреслила , що серед першочергових планів на 2019 рік необхідно: зробити ямковий ремонт доріг, провести реконструкцію містка на  центральній дорозі  села, продовжити роботу з очищення ставка, зокрема розчистити дно водойми. 

Голова районної державної адміністрації прозвітував перед громадою села про роботу районної влади у минулому році та обговорив з вилянами план перспективного розвитку громади у 2019-2021 роках. Разом з цим очільник району зупинився на основних показниках, які наочно відображають стан справ, проаналізував роботу всіх галузей господарства району. 

Про субсидіювання та монетизацію селянам розповіла начальник УПСЗН РДА Тетяна Дідик. «У березні 2019 року пенсіонери отримають субсидію за лютий 2019 року разом з пенсією через банк або через "Укрпошту". Всі інші субсидіанти зможуть отримати субсидію з 12 березня у відділенні Ощадбанку за пред'явленням паспорта та ідентифікаційного коду. З 1 березня таке поняття, як обов'язковий платіж скасовується. Домогосподарство отримає субсидію готівкою і повинно самостійно розрахуватися за спожитий газ, тепло, воду, електроенергію. Оплата комунальних платежів після 20 березня не буде впливати на субсидію наступного місяця. Однак, якщо станом на травень 2019 року у домогосподарства буде прострочена понад місяця заборгованість за послуги понад 340 гривень, субсидію на сезон 2019-2020 рр. не призначать. Крім того, в травні всім одержувачам субсидій потрібно обов'язково подати заяву та декларацію про доходи до управління соціального захисту населення. Автоматичне перепризначення допомоги буде стосуватися тільки тих, хто звернувся за субсидією вперше в 2019 році.. Із 1 жовтня 2019 року на виплату субсидій «живими» грошима перейдуть усі інші отримувачі субсидій. Тобто ті, хто отримує субсидію тільки в опалювальний період. Таким чином, саме із жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону «живими» грошима все, що було зекономлено.», -  підкреслила у своєму виступі посадовець. Разом з цим Тетяна Дідик відповіла на ряд запитань, що цікавили жителів населеного пункту. 

Про те, що з 1 березня уряд перерахує розмір пенсій, а оновлення відбудеться з урахуванням рівня середньої зарплати та інфляції розповіла вилянам начальник відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсії Ямпільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Людмила Стратій. Такий перерахунок роблять вперше за останні 5 років. Зросте пенсія у всіх, хто її отримує. «Перерахунок  відбуватиметься автоматично, а це  означає, що  нікому нікуди не треба звертатися щодо нових пенсійних нарахувань» - підкреслила Людмила Михайлівна. 

Заступник начальника УАПР РДА Світлана Смоляк розповіла селянам про державні програми з надання дотації за утримання молодняка ВРХ та відшкодування коштів за придбану нову сільськогосподарську техніку.

Також про свою роботу доповіли депутат районної ради Михайло Загроцький та директор Вилянської школи Любов Вихованець, яка у своєму виступі наголосила  на необхідності придбання в школу мультимедійної дошки і відсутності в навчальному закладі  комп’ютерного класу. 

Дільничний інспектор міліції Юрій Кузь звітуючи про роботу зауважив, що в минулому році злочини неповнолітніми села не вчинялись, що показує належну виховну роботу викладачів школи та батьків.

В ході зібрання жителів села також цікавили такі питання як: робота програми «доступні ліки», оплата за електроенергію, низький рівень води в криницях населеного пункту, а також субсидіювання, монетизація та пенсійне забезпечення, на всі поставлені питання було надано ряд роз’яснень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Всі новини