Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області надає МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання та громадянам по проведенню заходів з дезінфекції для запобігання захворювання на COVID-19
 
Основні терміни:
Дезінфектанти - хімічні засоби різноманітного походження, складу та призначення, що викликають загибель або припинення життєдіяльності мікроорганізмів і вірусів.
Дезінфекція - процес знищення більшості патогенних мікроорганізмів
Деконтамінація (Знезараження) - процес обробки, при якому відбувається видалення збудників інфекційних захворювань, в результаті чого використання обробленого предмета стає безпечним (очищення, дезінфекція, стерилізація).
Детергенти - хімічні засоби, що мають високу поверхневу активність та, в зв'язку з цим миючими, дезінфікуючими а також розчинними властивостями.
Інфекція (інфекційний процес) - складний процес взаємодії збудника та макроорганізму в певних умовах навколишнього та внутрішнього середовища, якому притаманний розвиток патологічних захисних та компенсаторних реакцій.
Очищення - процес видалення видимого пилу, бруду, органічних матеріалів та інших сторонніх матеріалів. Звичайно проводиться водою з милом, детергентами або ферментними продуктами. Очищення передує дезінфекції та стерилізації.
 
ВСТУП
Коронавіруси (сімейство Coronaviridae) - РНК-віруси розміром 80-160 нм, що мають зовнішню ліпідну оболонку. За стійкістю до дезінфікуючих засобів відносяться до вірусів з низькою стійкістю.
Механізми передані інфекції - повітряно-крапельний, контактний, фекально-оральний. З метою профілактики та боротьби з інфекціями, викликаними коронавірусами, проводять профілактичну та осередкову (поточну і заключну) дезінфекцію. Для проведення дезінфекції застосовують дезінфікуючі засоби, зареєстровані в установленому порядку. В інструкціях по застосуванню цих засобів вказані режими для знезараження об'єктів при ентеровірусних інфекціях.
Для дезінфекції можуть бути використані засоби з різних хімічних груп: 0,2%-0,5% галоїдовмісни препарати (в концентрації активного хлору в робочому розчині не менше 0,06% - «Дез Таб», «Дезанол Хлор», «Хлорантін Актів», «Дезактін», «Соліклор», «Брілліантовий міг», «Вернедор-Плюс»), киснеактивні (перекис водню озон - в концентрації не менше 3,0%), катіонні поверхнево-активні речовини (КПАВ) - ( Біодез-екстра, Велтолен, Вапусан, в концентрації в робочому розчині не менше 0,5%), третинні аміни («Бланідас 300», Бланідас Актив», «Споросепт» в концентрації в робочому розчині не менше 0,05%), полімерні похідні гуанідину (Полісепт, Демос, Біор, в концентрації в робочому розчині не менше 0,2%), спирти (як шкірних антисептиків і дезінфікуючих засобів для обробки невеликих за площею поверхонь - ізопропіловий спирт в концентрації не менше 70% за масою, етиловий спирт в концентрації не менше 75% по масі, а також Дезофаст, Септональ, Септофан, АХД-2000, Стерилліум, Кутасепт та інші). Склад діючих речовин зазначено в Інструкціях по застосуванню.
 
Профілактична дезінфекція
Профілактична дезінфекція починається негайно при виникненні загрози захворювання з метою попередження проникнення і розповсюдження збудника COV1D-19. Цей захід проводиться в місцях масового перебування людей (агроринках, вокзалах, транспортних засобах, супермаркетах), на підприємствах, в установах, на територіях і т.д., де це захворювання відсутнє, але є реальна загроза його занесення ззовні. Включає заходи особистої гігієни, часте миття рук з милом або протирання їх шкірними антисептиками, регулярне провітрювання приміщень, проведення вологого прибирання та дезінфекції. Для дезінфекції хімічними речовинами застосовують найменш токсичні засоби. Заходи припиняються через 5 днів після ліквідації загрози занесення збудника.
 
СПОСОБИ ДЕЗІНФЕКЦІЇ
1. МЕХАНІЧНИЙ - застосування механічних прийомів видалення збудників інфекційних захворювань (провітрювання, миття).
2. ФІЗИЧНИЙ - застосування високої температури. Низькі температури на патогенну мікрофлору не діють, тільки затримують ріст і є консервантом.
3. ХІМІЧНИЙ - хімічна реакція між вірусом і дезінфектантом, що використовується для дезінфекції. Всі хімічні речовини, які згубно діють на мікробну клітку називаються ДЕЗІНФЕКТАНТАМИ. Хімічний спосіб дезінфекції заснований на забезпеченні контакту між мікробною кліткою й хімічною речовиною
Для проведення вказаних заходів керівникам органів місцевого самоврядування рекомендовано створити добровільні дезінфекційні загони.
 
Дезінфекція поверхонь і території у громадських та житлових спорудах
Дезінфекція поверхонь у громадських місцях є надзвичайно важливою ланкою в профілактиці зараження коронавірусом, тому що при акті кашлю, чханні відбувається утворення аерозолів, що складаються із дрібних крапель слини, мікроорганізмів і вірусів. Аерозолі затримуються приміщенні до ЗО хвилин і поширюються на відстань до двох метрів.
Прибирання необхідно проводити не менше двох разів на день з використанням дезінфекційних, або миюче-дезінфекційних засобів. Під час
прибирання знезаражують меблі, обладнання, крани і раковини, дверні ручки, підлогу. Знезараження проводять дворазовим протиранням або зрошенням з наступним протиранням ганчір’ям, зволоженим дезінфікуючим розчином. Знезараженню підлягають також подвір’я, сміттєзбірники, дворові туалети.
 
Засоби індивідуального захисту працюючих
Для проведення дезінфекції необхідно мати респіратори класу FFP2, FFP3 або медичну маску N 95, захисні герметичні окуляри, одноразовий водостійкий халат з довгими рукавами або комбінезон з прорезиновим фартухом, шапочку, 2 пари одноразових рукавиць.
Порядок надягання засобів індивідуального захисту: резинові рукавиці, халат, респіратор, захисні окуляри, резинові рукавиці.
Порядок зняття засобів індивідуального захисту: резинові рукавиці, халат, захисні окуляри, респіратор, резинові рукавиці. Після кожного етапу зняття засобів захисту проводиться миття і дезінфекція рук. 
Використані засоби індивідуального захисту необхідно знезаражувати та утилізовувати. У тих випадках, коли знезараження проводиться автоклавуванням, кип'ятінням, або в дезкамері, знятий одяг поміщають відповідно в баки, бікси або мішки, попередньо змочені в дезрозчині.
Після зняття захисного костюма руки оброблюють 70% спиртом та ретельно миють у теплій воді з милом. Рекомендується прийняти душ.
Захисний одяг після кожного застосування знезаражують автоклавуванням (1 агм., ЗО хв.), замочують у 3% розчині хлораміну протягом 2-х годин, кип'ятять у 2% розчині соди (30 хв.).
 
Засоби для проведення дезінфекції
Для дезінфекції необхідно використовувати дезінфекційні установки, мото та ранцеві оприскувачі, відра, ганчір’я, швабри, тощо. Після використання прибиральний інвентар знезаражують в розчині дезінфектантів, після чого ганчір’я прополіскують і сушать. Європейський центр профілактики та
контролю захворювань рекомендує для дезінфекції поверхонь у немедичних установах, де можливе інфікування COVID-19, після попереднього їх очищення нейтральним мийним засобом, використовувати розчин з 0,2% гіпохлориту натрію. Розведіть його у пропорції 1:25 із використанням гіпохлориту натрію з початковою концентрацією 5% (0,4 л гіпохлориту натрію на 10 літрів води). Для поверхонь, які можуть бути пошкоджені гіпохлоритом натрію, необхідно застосовувати етанол із концентрацією 70%, після їх очищення нейтральним мийним засобом. Дезінфекцію приміщень (підлога, стіни), простими дерев’яними меблями, проводять зрошуванням розчином гіпохлориту натрію в концентрации 0,2% по активному хлору із розрахунку 300—500 мл/м2 при експозиції 1 год. По закінчення дезінфекції приміщення обов’язково провітрюють.
 
Розрахунок приготування інших розчинів гіпохлориту натрію
 
 
Кількість в мл розчину гіпохлориту, необхідне для приготування 10 л робочого розчину 
Вміст активного хлору в розчині натрію гіпохлориту, % 0,25% по активному хлору  1% по активному хлору
17 150 600
12
210
840
10
250
1000
9
280
1110
8
315
1250
5
500
2000
 
Дії дезінфекційної бригади
Дезінфекційні бригади формуються із добровольців, волонтерів, місцевих медичних працівників, тощо. До їх складу 3-4 чоловіки (склад може змінюватись залежно від ситуації). Дезінфекційна бригада повинна бути оснащена усім необхідним для проведення заключної дезінфекції у місцях перебування великого скупчення людей або хворого з підозрою на COVID-19 (після його госпіталізації з місця проживання та імовірного перебування: магазин, клуб, сільська рада, автостанція, школа,тощо ) у максимально короткий термін (спеціальним захисним одягом, дезінфекційною апаратурою, дезінфекційними засобами, ємностями для їх приготування, цератовими або пластиковими мішками та інше).
Передбачається такий порядок проведення заключної дезинфекції:
- одягнення захисного одягу необхідно проводити перед приміщенням де буде проводитись заключна дезінфекція;
- апаратуру та необхідні дезінфекційні розчини готують також за межами приміщення, де буде проводитись заключна дезінфекція. У приміщеннях, де буде проводитись дезінфекція, необхідно закрити вікна та двері;
- щедро зрошуючи дезінфекційним розчином шлях поперед себе (починаючи з вхідних дверей), до приміщення входять дезінфектори. Один дезінфектор залишається зовні для приготування додаткової кількості дезінфекційних розчинів;
- знезараження стін, меблів, побутових предметів, посуду, білизни, санітарно- побутових установок та інше, проводять з використанням дезінфекційних засобів, передбачених діючими інструкціями методом протирання:
- знезараженню підлягають також подвір'я, сміттєзбірники, дворові туалети для чого використовують сухе вапно з розрахунку 1 кг на кв.м., 1% хлорновапняне молоко;
- по закінченні роботи, захисний одяг замочується у дезінфекційному розчині та у прогумованих мішках направляється на дезінфекцію.
 
Керівникам підприємств необхідно:
- Проводити роз’яснювальную роботу з персоналом щодо індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення симптомів захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції серед працівників.
- Не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування населення.
- Роздрукувати або оновити інформаційні постери з профілактики інфікування і поширення коронавірусу із заходами зниження ризику
інфікування (техніка миття рук, обробка рук спиртовмісними антисептиками).
- Забезпечити наявність рідких миючих засобів, одноразових паперових рушників, спиртовмістних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, сфер обслуговування, закладах освіти та культури.
- Забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (медична маска) для кожного працівника, який виходить на маршрут або працює в зонах контакту з розрахунку 1 маска на 3 години роботи. Для утилізації одноразових масок повинні бути передбачені спеціальні урни.
- Заклади торгівлі, культури, освіти та підприємства всіх форм власності повинні бути забезпечені настінними диспенсерами з антисептиками для рук. В приміщеннях повинні проводитися регулярні провітрювання. Проводити 4- х разове протирання дезінфекуючим засобом столів, телефонів, клавіатур, підвіконь, дверних ручок.
- Проводити 2 разове вологе прибирання приміщень із застосуванням вищевказаних дезінфікуючих середників.
 
м. Вінниця 2020 року
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини