В районі відзначили День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого 2018 року  в залі засідань РДА з нагоди відзначення в районі  Дня  вшанування учасників бойових дій на території інших держав відбулось засідання круглого столу  на тему  «Соціальний та правовий захист воїнів-інтернаціоналістів». Участь у зібранні взяли народний депутат України Іван Спориш, голова районної ради Дмитро Коритчук, голова Томашпільської районної спілки ветеранів війни в Афганістані Володимир Голотенко, начальники, спеціалісти управлінь та відділів районної державної адміністрації, виконавчого апарату районної ради, сільські голови та голови ОТГ,  засоби масової інформації. 
Вів засідання голова райдержадміністрації Олександр Закорченний.
«Сьогодні ми зібралися в цій залі для того, щоб віддати заслужену шану ветеранам бойових дій на території інших держав, які з честю виконали свій бойовий обов'язок і для яких 15 лютого – свято на все життя, у яких завжди перед очима стоять ті останні підрозділи, які покидали Демократичну Республіку Афганістан.
У збройних конфліктах на чужій землі ви гідно виконали свій обов’язок і виявили найкращі моральні якості, особистий героїзм, з одного боку, толерантність і милосердя, – те, що притаманно українським воїнам – чим заслужили визнання і вдячність інших народів. 
Дорогі воїни-інтернаціоналісти!
Хочу запевнити присутніх, що ми високо цінуємо  ваші самовідданість, бойовий та життєвий досвід, вміння долати труднощі, досягати поставленої мети.
Щиро дякую вам за незбориму силу духу, героїзм, за вистраждане та звершене. Переконаний, що ви, воїни-афганці, завжди будете яскравим взірцем для українських патріотів», - зазначив у своєму виступі голова РДА Олександр Закорченний. 
Продовжив засідання голова районної ради Дмитро Коритчук. У своєму зверненні до воїнів-інтернаціоналістів Дмитро Іванович розповів про окремі історичні факти Афганської війни, провів паралелі з сучасним часом, побажав усім  міцного здоров'я, витримки, впевненості у завтрашньому дні, добра, наснаги, мирного та безхмарного неба, і, головне, миру та довгих років життя.
З метою вшанування подвигу військовослужбовців при виконанні обов’язків військової служби та поліпшення соціального захисту ветеранів війни, згідно розпорядження голови РДА О.Закорченного від 12.02.2018 року №49 «Про відзначення в районі у 2018 році Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 29-ї річниці виведення військ колишнього Союзу Радянських Соціалістичних Республік з Республіки Афганістан»  учасників бойових дій в Афганістані та на території інших держав нагороджено  Почесними грамотами районної державної адміністрації та районної ради з виплатою грошової винагороди.
Звернувся в ході засідання до присутніх в залі і народний депутат України Іван Спориш. Народний обранець зазначив, що покоління воїнів-афганців знає ціну життя, дружби і єдності, військового обов’язку і честі, і сьогодні, коли Україна опинилася в ситуації зовнішньої військової  агресії, наші ветерани-афганці в перших рядах стали на захист Батьківщини.  «Світла пам’ять загиблим. Безмежна вдячність і низький уклін Вам за мужність і героїзм. Ви залишаєтеся взірцем незламного духу, відданості своїй країні і патріотизму», - підкреслив Іван Дмитрович.  З свого боку депутат України  також вручив воїнам-інтернаціоналістам грошову допомогу.
По завершенні урочистої частини присутні в залі учасники бойових дій разом з представниками служб району обговорили ряд питань, які їх цікавили. Зокрема це надання земельних ділянок воїнам-інтернаціоналістам, підвищення пенсій військовослужбовцям, надання медичних послуг (протезування), отримання субсидій, пільг, проходження оздоровлення, окремі звернення до правоохоронних органів та ін.
В ході засідання було прийнято рішення написати колективне звернення від народного депутата України Івана Дмитровича Спориша, Томашпільської районної спілки ветеранів війни в Афганістані та керівництва району до Головного управління Держгеокадастру  у Вінницькій області  з проханням надання роз’яснень щодо отримання земельних ділянок воїнами –інтернаціоналістами району.
По завершенні круглого столу з центральної площі селища до  пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам  пройшла колона з громадськості району, де до підніжжя пам’ятника учасники зібрання поклали живі квіти та вінки.  До учасників мітингу звернувся голова Томашпільської районної спілки ветеранів війни в Афганістані Володимир Голотенко, подякував керівникам району за постійну підтримку спілки, побажав побратимам бути мужніми, не втрачати  бойового братства, займати активну життєву позицію, спрямовану на розвиток рідного краю. Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам’ять загиблих бойових друзів. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини