Зростає мінімальна заробітна плата та зростають штрафи

 
Законом України «Про державний бюджет України на 2019 рік» встановлена мінімальна заробітна плата в місячному розмірі – 4173 гривні , в погодинному розмірі 25.13 гривні. Прожитковий мінімум  на одну особу в розрахунку на місяць в розмірі для працездатних осіб з 1 січня  -1853гривні, з 1 липня -1936 гривні, з 1 грудня - 2027 гривні.
Відповідно до вимог статті 3 Закону України « Про оплату праці»  мінімальний посадовий оклад
(тарифна ставка) встановлюється в розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений  для працездатних осіб на 1 січня календарного року.   
 
За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у таких розмірах:
30 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 125 190 грн. (якщо мінімальна зарплата 4173 грн.) за наступні порушення:
фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору;
оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;
виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.
10 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 41730 грн. (якщо мінімальна зарплата 4173 грн) за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці);
3 мінімальні зарплати, — це 12519 грн. (якщо мінімальна зарплата 4173 грн) за такі види порушень:
порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць,
виплата їх не в повному обсязі.
10 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 41730 грн. (якщо мінімальна зарплата 4173 грн). за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
– 1 мінімальна зарплата- 4173 грн. за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище.
Крім того, статтею 41 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність на керівника підприємства від 8500 грн. до 17 000 грн. за фактичний допуск працівника без трудового договору.
 
Головний державний інспектор управління
 Держпраці у Вінницькій  області  Куровська Г.О.
 
Всі новини