Взяли участь у виїзній колегії обласної державної адміністрації в смт.Тростянець

Минулого тижня  в смт. Тростянець відбулась виїзна колегія обласної державної адміністрації, участь у якій взяли  голови райдержадміністрацій, районних рад, об'-єднаних громад, редактори, обласне керівництво: голова облдержадміністрації Валерій Коровій, голова обласної ради Анатолій Олійник, - та народний депутат України Микола Кучер. Наш район представляли Олександр Закорченний та Дмитро Коритчук.
Найбільшим досягненням і гордістю місцевої влади є реконструкція площ та парку, які й продемонстрували поважним гостям. 
Фонтанну площу, де ще кілька років тому розміщувався пам'ятник Леніну, було осучаснено у 2015 році. На заміну радянському постаменту збудовано фонтан з динамічною світловою підсвіткою. Площу облаштовано тротуарною плиткою, килимовими газонами з системою автоматичного поливу, встановлено лавочки, урни, освітлення й точку доступу до безкоштовного Wi-Fi. Загальна вартість робіт склала 2,5 млн. грн., основна частина з яких профінансована селищним бюджетом. Свою підтримку надали також місцеві меценати. "Люди ж віднеслися на початку робіт скептично, вигадуючи різного роду історії, - розповіла селищний голова. - Проте, коли до втілення ідеї взялися весь депутатський корпус та апарат селищної ради й коли було видно перші результати наших старань, до робіт стало долучатися й населення. А тепер це улюблене місце відпочинку не лише тростянчан, а й  гостей селища".
Ще одним улюбленим місцем відпочинку для мешканців Тростянця стала оновлена Центральна площа із прилеглою парковою зоною. Комплекс робіт з реконструкції цієї території розпочався у 2016 році. За першим етапом здійснено будівництво каскадного водограю біля музичної школи, облаштування газонів вздовж алеї до районного будинку культури, впорядкування тротуарною плиткою площі, встановлення нової автобусної зупинки та паркувальних місць, облаштування декоративного зовнішнього освітлення, а також проведено гідротехнічні заходи з водопониження та вла-штування відео-нагляду й точки доступу до безкоштовного Wi-Fi. Як відзначила Людмила Червонецька, тут поряд із під-рядниками працювало близько 300 жителів селища. "Щоб завершити площу у зазначені терміни, роботи тривали до трьох годин ночі", - зауважила посадовець.
Другий же етап, реалізація якого триває нині, включає в себе будівництво літньої сцени "амфітеатру", човнової станції та пірсу, облаштування декоративної водойми, а також будівництво багатовидового спортивного майданчику з покращеним спеціалізованим покриттям, спортивно-тренажерного - для воркауту та важкої атлетики, а також дитячого ігрового  майданчику. Загалом на реалізацію цього проекту передбачено близько 2,2 млн. гривень субвенції з державного бюджету, а також  співфінансування у сумі 100 тис. гривень з районного бюджету.
Що ж стосується паркової зони, то вже торік її урочисто відкрито після реконструкції, а на проведення робіт було залучено як кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, так і ресурс державного й селищного бюджетів.
"Ось це і є результат децентралізації, - підкреслив голова облдержадміністрації Валерій Коровій. - Якщо раніше, щоб зробити 100 м водогону, треба було їхати за погодженням у Міністерство, то зараз ці повноваження передали на місця. І в цьому контексті варто подякувати Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману. Що ж стосується саме Тростянця, то тут найціннішим є те, що ініціатором змін виступає місцевий голова, і його підтримує громада".
Цього ж дня у приміщенні Тростянецької райдержадміністрації під головуванням голови облдержадміністрації Валерія Коровія відбулося виїзне засідання колегії обласної державної адміністрації, присвячене підсумкам соціально-економічного розвитку Вінниччини за І півріччя поточного року.
Зібрання розпочалося із приємної події: за дорученням Президента України керівники області вручили 6-м мешканцям Вінниччини державні відзнаки й нагороди та Почесні грамоти Кабінету Міністрів України. 
Відкриваючи засідання, Валерій Коровій відзначив, що Україна вже 4 роки перебуває в процесі бюджетної децентралізації. Він нагадав, з якими проблемами зіштовхнулися українці на початку 2015 року: фінансова криза, непроста ситуація на Сході України, наявність рудиментів командно-адміністративної системи управління, посилення бюджетної централізації, демографічна криза, стрімке скорочення кількості зайнятих у сільській місцевості, різке погіршення якості надання соціальних послуг, а також загострення протиріч у визначенні цілей й популізму в прийнятті управлінських рішень.
"Життя перед нами поставило велику низку питань, які потрібно було вирішувати і які досі стоять перед нами, - зауважив керівник облдержадміністрації. - Впроваджена ж у 2015 році бюджетна децентралізація створює інструменти для ефективної діяльності. Так, місцеві бюджети у Вінницькій області за 3 останні роки зросли з 3 млрд. гривень по загальному фонду до 9 млрд. гривень. Але питома вага обласного бюджету скоротилась у структурі із 41 % до 11 % - у 4 рази. Бюджети розвитку у 2014 році були 400 млн. гривень, за минулий рік - 2,9 млрд. гривень. Ми нарахували минулого року 600 майданчиків, де здійснювалися ремонтні роботи чи заходи з благоустрою. І це в умовах надзвичайно непростої суспільно-політичної ситуації".
Під час колегії учасники засідання заслухали доповідь про основні показники економічного розвитку області за І квартал 2018 року та ще 7 позицій порядку денного, серед яких: хід виконання ремонтних робіт на автомобільних дорогах загального користування області, стан виконання бюджету за І квартал, здійснення заходів з благоустрою територій населених пунктів регіону, хід завершення 2017-2018 навчального року та реалізації Концепції "Нова українська школа", а також стан співпраці органів виконавчої влади із засобами масової інформації та громадськістю області. Крім того, в рамках колегії Тростянецький селищний голова Людмила Червонецька інформувала присутніх про соціально-економічний розвиток громади.
Також за підсумками візиту до Тростянецького району голова облдержадміністрації Валерій Коровій поспілкувався із представниками засобів масової інформації Вінниччини.
 
Катерина БЕРІЛ
РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини