Засідання районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії

29 січня 2020 року під керівництвом першого заступника голови райдержадміністрації Віктора Ставнійчука та за участю заступника голови районної ради Лариси Нароган, начальника управління Держпродспоживслужби в Томашпільському районі Петра Грабчака, керівників окремих управлінь та структурних підрозділів райдержадміністрації відбулося засідання районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. У ході наради члени комісії обговорили заходи з профілактики та недопущення розповсюдження збудника грипу птиці на території району. 
- Грип птиці – це гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким вірусом грипу А. Грип птиці характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту та перебігає у виді епізоотій та ензоотій. Збудник грипу птиці – РНК-вірус, за комплементзв’язувальним антигеном споріднений  з вірусом типу А людей і тварин, - повідомив Петро Грабчак. – Останній випадок загибелі птиці від грипу зафіксований 18 січня на підприємстві ПП «Хутір» в с. Бугаків Немирівського району. За попередньою інформацією станом на 1 січня в ПП «Хутір» утримувалося близько 116 тисяч голів птиці яєчного напрямку, а в ТОВ «Немирів-Поділля», яке знаходиться на одній території, - 24 тисячі голів. 
При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи встановлено діагноз на грип птиці – виявлено РНК-вірус грипу птиці типу А субтипу Н5. 
За словами Петра Грабчака, наразі триває епізоотичне розслідування. За попередніми даними ймовірною причиною занесення збудника грипу птиці в господарства були дикі перелітні птахи. Також із метою підтвердження статусу благополуччя з грипу планується здійснити відбір проб біоматеріалу в усіх домогосподарствах Вінницької області та провести лабораторні дослідження на грип. 
У виступі начальника Держпродспоживслужби також ішлося про симптоми грипу птиці у птахів і людей та заходи щодо зниження ризику зараження пташиним грипом. Під час зібрання обговорювалися також питання з недопущення захворювання людей на пташиний грип та коронавірус. 
Враховуючи таку ситуацію, комісія прийняла рішення терміново ініціювати проведення позапланових заходів державного ветеринарно-санітарного контролю щодо суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утримуванням, реалізацією живої птиці, в тому числі водоплавної, на предмет дотримання вимог біобезпеки, забезпечити контроль за клінічним станом птиці у господарствах, посилити ветеринарно-санітарний контроль за переміщенням птиці та продукції з неї шляхом перевірки супровідних документів при їх надходженні в господарства, на забій та/або переробні підприємства, ринки тощо. У планах комісії посилити контроль за дотриманням вимог діючого законодавства при реалізації живої птиці та продукції птахівництва на агропродовольчих ринках, створити матеріальний резерв для екстреного розгортання та належних умов функціонування карантинно-поліцейських постів та виконання заходів із ліквідації особливо небезпечних захворювань (кунги, дезбар’єри, спецодяг, паливно-мастильні матеріали, матеріали для спалювання, попереджувальні знаки тощо), посилити роз’яснювальні роботи серед населення.  
 
Олена Стаднік
ПП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
 
 
Всі новини