РМЦ ПМСД інформує: всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Рак молочної залози посідає перше місце в структурі онкологічної патології жіночого населення України та займає перше місце в структурі онкологічної захворюваності жіночого населення більшості економічно розвинутих країн світу.
Враховуючи серйозність проблеми у 2005 році Указом Президента України від 17.01.2005 p. № 42/2005 "Про
Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози" було запроваджено Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози, який щорічно відзначається 20 жовтня.
За даними Національного канцер-реєстру, минулого року діагноз «рак молочної залози» почули 14 170 українців, зокрема, 14 057 жінок та 113 чоловіків. Померли
через рак грудей 5 823 людини (5 774 жінки та 49 чоловіків). Це означає, що кожного тижня близько 110 українців помирає від раку молочної залози.
Найвищі показники захворюваності на рак молочної залози — серед українок віком понад 60 років, хоча вже з 30 років істотно частішають випадки захворювання.
Кожній четвертій жінці рак грудей діагностують уже на ІІІ–ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується.
Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, однак у одних ризик захворювання високий, а у інших - низький. Не позбавлені цього ризику і чоловіки, проте понад 99% всіх пацієнтів з раком молочної залози - жінки.
Давно відомо, що рак молочної залози пов'язаний з певними чинниками ризику. Деякі з них, такі як куріння, вживання алкоголю і дієта пов'язані з тим, що людина робить. Інші, такі як вік, сімейна історія від нас не залежать і не можуть бути змінені.
Наявність чинника ризику, або навіть декількох, ще не означає, що у жінки неодмінно буде рак молочної залози. Навпаки, у багатьох жінок, які захворіли, відсутні які б то не було фактори ризику. Деякі фактори ризику мають більший вплив, ніж інші, і ваш ризик захворіти на рак молочної залози може змінюватися з часом відповідно до інших факторів, таких як старіння або стиль життя.
Виникненню і подальшому розвитку раку молочної залози сприяють наступні фактори ризику:
Вік. Існує пряма залежність між віком і підвищенням ризику захворювання на рак молочної залози. Тільки 6,5% всіх випадків пухлин діагностується до 39 років. Захворюваність різко зростає після 40 років і стає максимальною до 64 років.
Гормональні фактори. Встановлено, що між розвитком раку молочної залози рівнем і співвідношенням статевих гормонів (естрогенів і прогестерону) існує пряма залежність. Ризик розвитку раку молочної залози підвищується в наступних ситуаціях:
ранній початок менструації - до 12 років, або / і пізня менопауза - пізніше 55 років;
відсутність пологів або пологи після 35 років; відсутність грудного вигодовування (лактації);
певною мірою переривання вагітності штучним шляхом або мимовільне. Захисний ефект нормальних вагітностей обумовлений зменшенням загального числа менструальних циклів протягом репродуктивного періоду.
Захворювання молочних залоз доброякісні, в анамнезі - злоякісні.
Генетичні чинники. На сьогоднішній день більшість випадків спадкової передачі раку молочної залози пов'язані з двома генами: BRCA1 і BRCA2. Аномалія (відхилення від норми) даних генів становить 5 - 10% причин всіх ракових пухлин молочних залоз. У жінок з аномаліями даних генів виявляються множинні випадки захворювання в сім'ї у віці до 50 років, а також виявляється поєднання з іншими злоякісними пухлинами, включаючи рак яєчників, товстої кишки, висока частота двостороннього ураження молочних залоз.
Порушення обміну речовин і гормональні розлади. Метаболічний синдром, ожиріння, цукровий діабет, хвороби щитовидної залози, підшлункової залози і печінки, хронічна артеріальна гіпертензія.
Інші фактори, що визначають стан молочних залоз: куріння, алкоголь, хронічний стрес, робота не у відповідності з біоритмами, недостатня фізична активність, вживання великої кількості жирів тваринного походження, копченостей, іонізуюча радіація, хімічні отрути, неправильний підбір нижньої білизни, травми молочних залоз з ускладненнями.
Імовірність розвитку онкологічної патології підвищується при наявності декількох факторів ризику.
Сьогодні комплексом відомих профілактичних заходів можна попередити велику кількість ракових захворювань. Це твердження фахівців-експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я заслуговує повної довіри. Чи можлива профілактика раку молочної залози? Певною мірою так. Кожна жінка в стані виключити ряд факторів зі свого життя, або знизити їх вплив на організм.
Здоровий спосіб життя - основа профілактики раку молочної залози. Правильне харчування, фізична активність, незловживання алкоголем, боротьба із зайвою вагою і ожирінням можуть зрештою призвести до зниження захворюваності на рак молочної залози в довготривалій перспективі. Також сюди варто включити правильний вибір спідньої білизни та грудне вигодовування.
Незважаючи на те, що за допомогою профілактики можна досягти деякого зниження ризику, такі стратегії не можуть запобігти більшості випадків захворювання на рак молочної залози. Тому, наріжним каменем у боротьбі проти раку молочної залози є його раннє виявлення в цілях поліпшення результатів лікування і виживання.
Регулярне обстеження молочних залоз лікарем, ультразвукова діагностика, мамографія та самообстеження молочних залоз забезпечать діагностику хвороби на початкових її стадіях. А чим раніше виявлено захворювання, тим швидше і ефективніше пройде лікування.
Повинно насторожити наступне:
втяжіння ділянки шкіри залози, набряк ділянки шкіри молочної залози,
втяжіння соска, відхилення соска убік,
зміна звичайної форми чи розмірів однієї з залоз, деформація ареоли,
жовтуваті чи кров'янисті виділення із соска,
почервоніння шкіри молочної залози, виразки,
наявність ущільнень при пальпації, набряклість, болючість при пальпації.
збільшення лімфатичних вузлів в пахвовій западині, ділянках над- і під ключицею відповідної сторони.
На жаль, самообстеження не дозволяє виявити утворення, розмір якого менше 5 міліметрів, а хвороба саме на цій мікроінвазивній стадії найкраще піддається лікуванню.
Тож необхідно наголосити, що раз на рік кожна жінка має проходити обстеження у мамолога. До 40 років – це ультразвукова діагностика, після – обов’язкова щорічна мамографія.
Здоров’я жінки багато в чому залежить від неї самої, це непросто – навчитися уважно ставитися до себе. Для того, щоб переконатися, що тобі нічого не загрожує, потрібно зробити тільки три речі: самостійно обстежувати свої молочні залози раз на місяць; пройти огляд лікаря-фахівця; пройти спеціальну діагностичну процедуру
– мамографію.
Починати профілактику раку молочної залози ніколи не буває занадто рано або занадто пізно. Незалежно від того скільки Вам років - 15, 25 або 55, почніть змінювати своє життя вже зараз для того, щоб в подальшому насолоджуватися хорошим здоров'ям.
 
Всі новини