Методичні рекомендації населенню: що робити з опалим листям?

Чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави?
 
Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому уваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.
На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною першіння  в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа та оксиди сірки що спричиняють респіраторні захворювання. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.
Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку, адже вплив диму на їх організми особливо небезпечний.
 
 
Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:
 
В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич – попелиці, лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени ми створюємо умови для розвитку попелиць навесні.
Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.
За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення грунту.
На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.
Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання грунту.
При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Через спалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж.
Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.
Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь являються напівпро -відниками і за відповідних умов здатні стати причиною замкнення ЛЕП, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів, промисловості, регіонів.
Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини. 
Задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.
 
Чому потрібно перейматися проблемою спалення опалого листя?
 
Спалення опалого листя призводить до забруднення повітря, проблем зі здоров’ям та небезпеку виникнення пожеж. В недавньому минулому люди відвозили листя та інші відходи зі свого подвір’я на звалища або користувалися послугами машин зі збору сміття, наданням яких займалися органи місцевого самоврядування. Через те, що місця для звалищ катастрофічно не вистачає, у багатьох областях України органи влади заборонили скидати опале листя та інші відходи з дворів на території звалищ. Ось чому єдиним виходом з ситуації що склалася для власників присадибних ділянок, городів та приватних господарств є спалення листя та інших відходів на своїх подвір’ях. 
 
Які забруднювачі повітря надходять у навколишнє середовище при спалюванні опалого листя?
 
Відкрите спалювання листя вивільнює у навколишнє середовище маленькі часточки твердих згорілих речовин та вуглеводні, в яких містяться отруйні, подразнюючі речовини та канцерогенні компоненти. Дим від спаленого листя містить окис вуглецю.
Але найголовнішим є те, що цими шкідливими речовинами дихаємо ми з вами!!! 
 
Що являють з себе тверді часточки згорівших речовин і чому це небезпечно для здоров’я?
 
Дим, від спаленого листя складається з дрібних часточок, які містять компоненти-забруднювачі. При попаданні в органи дихання, ці мікроскопічні часточки можуть досягти найглибших ділянок легень і залишатися там місяцями і навіть роками. Вдихання цих часточок може призвести до виникнення респіраторних захворювань, зменшити об’єм вдихуваного повітря та зменшити здатність легень використовувати це повітря. Тверді часточки можуть також спричинити приступи астми у деяких людей. 
 
Що таке вуглеводні та чому вони небезпечні?
 
Вуглеводні – це хімічні сполуки водню та вуглецю, часом з деякими іншими елементами, що можуть існувати як у вигляді газів так і у вигляді твердих часточок. Так як листя, по своїй природі, є вологим, в більшості випадків воно не горить, а просто тліє, чим сприяє вивільненню великої кількості вуглеводнів. Деякі з цих вуглеводнів, такі як альдегіди та кетони, викликають подразнення очей, носа, горла та легень. Значна частка вуглеводнів у диму згорівшого листя складається з поліциклічних ароматичних вуглеводнів, деякі з яких є канцерогенними, тобто сприяють виникненню ракових клітин. 
 
Що таке окис вуглецю і як він впливає на здоров’я людей?
 
Окис вуглецю, або чадний газ – це невидимий газ, який виділяється в результаті неповного згоряння. Листя, що спалюється, є одним з джерел утворення викидів окису вуглецю. Чадний газ потрапляє у кров через легені і з’єднується з червоними кров’яними тільцями, а це зменшує кількість кисню, яку можуть отримати червоні кров’яні тільця та доставити до тканин людського тіла. В результаті впливу цього газу на людський організм можливі запаморочення, головний біль та загострення респіраторних хвороб. Новонароджені, немовлята, курці, літні люди, особи з хворобами серця та хронічними хворобами легень є більш вразливими до дії окису вуглецю. 
 
Чи є ще якісь причини, чому не можна спалювати опале листя?
 
Так. У населених пунктах відкрите спалення листя заборонене. Більше того, переведені у грошовий еквівалент наслідки спалювання листя, стосовно здоров’я та впливу на навколишнє середовище, можуть бути дуже дорогими. Ці кошти включають: 
збільшення кількості випадків погіршення здоров’я та збільшення  витрат на їх лікування; 
зростання кількості випадків пожеж у домівках та у лісі; 
сажа від спаленого листя, що осідає на будинках, псує їх зовнішній вигляд та вимагає затрат на відновлення первинного вигляду. 
 
Спалювання сміття та деревини – чому це небезпечно?
 
До того як вчені почали займатися вивченням питань безпеки спалювання сміття і деревини, його зазвичай спалювали на подвір’ях або на звалищах. Спалювання сміття на подвір’ї є особливо небезпечним, тому що в результаті горіння виділяються хімікати, які стійкі у навколишньому середовищі, забруднюють повітря, їжу, озера та струмки. Нещодавно проведені дослідження довели, що спалювання сміття та деревини на одному, окремо взятому подвір’ї, може призвести до більших концентрацій діоксину ніж промисловий спалювач сміття. 
 
Чому треба перейматися проблемами спалювання сміття та деревини?
 
Коли горить деревина, сміття, пластик з димом у навколишнє середовище виділяються токсичні речовини. Дим містить пари та тверді часточки, які залишаються у повітрі на довгий час у завислому стані. Ці часточки та токсичні гази можуть негативно впливати на здоров’я населення. В результаті можуть виникнути подразнення очей або носової порожнини, труднощі з диханням, кашель та головний біль. Люди з серцевими хворобами, астмою, емфіземою та іншими 
респіраторними захворюваннями є особливо чутливими до забруднення повітря вищезазначеними речовинами. Вплив на здоров’я в основному відбувається при концентрації забруднювачів повітря у зоні дихання. 
 
Спалювання деревини для обігріву
 
Багато людей не знають, що дим, який виділяється під час спалювання деревини може бути причиною забруднення повітря. Відмітимо, спалювання чистої, сухої деревини не є джерелом надмірної кількості диму та забруднення повітря. Спалювання ДВП, полакованого або фарбованого дерева не повинно проводитися взагалі через високий вміст шкідливих хімічних речовин у продуктах горіння. 
 
Як спалювання сміття та деревини впливає на здоров’я?
 
Гази, що виділяються при горінні деревини та сміття можуть викликати подразнення органів дихання. Як і у випадку зі спалюванням листя, ці гази називаються альдегідами. Вони можуть викликати сильне подразнення слизових оболонок очей, носа та горла. Альдегіди є причиною відчуття, коли дим “їсть” очі. Дим від спалювання сміття та дерева містить дуже маленькі часточки які можуть проникати глибоко в легені при вдихувані. Ці часточки можуть викликати руйнування клітин та спричинити утруднення дихання. Дим від тліючого сміття може спричинити ще більший негативний вплив, якщо він збирається та концентрується навколо будинків. Маленькі часточки-компоненти диму можуть погіршити роботу серця через зменшення об’єму кисню, який надходить до тканин. У хворих на астму можуть частіше виникати приступи цієї хвороби. Протікання таких хвороб як інфекційні захворювання легень, гостре запалення легень та бронхіт можуть значно погіршитись. Може загостритися алергія. Спалювання сміття може спричинити й інші довготривалі проблеми зі здоров’ям. 
 
Що можна зробити, щоб зменшити забруднення повітря та негативний вплив на здоров’я людей?
 
Не спалюйте сміття, меблі, будівельні матеріали, особливо  штучно оброблену деревину і ДВП. 
Пам’ятайте, що заборонено спалювати такі предмети як картон, всі види пластмас, включаючи пластмасові пляшки з під молока та пластикові пакети, гуму та продукти з неї. Натомість здавайте ці матеріали у пункти вторинної переробки сировини. 
Ви можете зменшити забруднення повітря шляхом збільшення величини труби вашого каміну та спалюванням чистого, сухого необробленого та не пофарбованого дерева 
Використовуйте компостування та його продукти у вигляді мульчі або інші варіанти безпечної переробки сміття. 
 
ЧИ Є РОЗУМНА АЛЬТЕРНАТИВА СПАЛЮВАННЮ ОПАЛОГО ЛИСТЯ?
 
Так, існує! Найбільш ефективним по відно¬шенню до довкілля шляхом утиліза-ції опалого листя є компостування . Метод компостування є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю. Компост з харчових відходів та дворового сміття на задньому дворі може значно зменшити необхідність утилізації таких відходів місцевими органами влади та зменшити кількість сміття, що викидається на сміттєзвалище. 
 
Робити компост зовсім не важко!
 
Компостну купу можна зробити де-небудь на краю подвір’я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не попадає пряме сонячне проміння. Оберіть ділянку землі десь розміром 1 х 1,5 м. Вичистіть ділянку від дерну та трави. Поставте невелику огорожу навкруг своєї компостної ділянки, на кутках вбийте кілки. Залиште достатньо місця для того, щоб можна було без перешкод підійти до компостної купи
Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях, гли¬биною до 1 м і  шириною 1,5 м. Траншейне компостування зруч¬ніше тому, що при ньому компост рівномірно зволожується й не пере¬сихає. Використовувати компост в якості добрива, можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисним є використання ком¬посту в якості прикорене¬вої підкормки дерев і кущів.
    Компост можна робити з багатьох харчових відходів, включаючи залишки від овочів, фруктів, яєчну скорлупу, чайні пакетики і т.ін. На додаток до цього, компостуються такі речовини як листя, трава, дрібне гілля, шматки шовку та бавовни, стружка, газети та зола. Почніть з заповнення вашої купи 10см шаром листя, шматочків землі або грубого сміття з подвір’я (гілля). Якщо ви додаєте в компостну купу харчові відходи, розбавляйте їх листям, гіллям та іншим сміттям. Щоб позбавитися неприємного запаху, можна додавати в компостну купу порошок з люцерни. В суху погоду зволожуйте купу водою, але так, щоб вона не стала дуже розм’яклою. Кожні декілька тижнів розкопуйте та розпушуйте купу щоб у ній циркулювало повітря та рівномірно розподілялась вологість. Не дивуйтесь, якщо ви відчуєте, як компостна купа виділяє тепло або побачите у ній хробаків – все це є частиною процесу розкладу. 
 
 Не дозволяйте дітям гратися у компостній купі! 
Зазвичай, компост “достигає ” за 3-6 місяців після того, як ви почали з ним роботу. На цей час компост стає темним та пухким матеріалом. 
 
Які матеріали можна компостувати?
 
З якою метою використовують компост?
 
Компост може стати у великій нагоді на вашому подвір’ї та у господарстві. Його можна використовувати як високоякісне органічне добриво у саду та на городі для підживлення грунту і підвищення його родючості. Компост покращить стан грунту, допоможе землі краще вбирати повітря та воду, зменшить ерозію грунту. Використання компосту у вигляді мульчі на поверхні грунту позбавить від проблеми руйнування ґрунтової кірки на городі після кожної зливи для того, щоб полегшити ріст рослин. Компост або мульча з нього утримають у ґрунті вологу надовго навіть у найспекотніші дні та забезпечать збереження гумусу та органічних речовин від вивітрювання. Внесення компосту пригнічує розвиток бур’янів, покращує температурний режим грунту, слугує поживними речовинами для хробаків та інших організмів, які забезпечують поживними речовинами рослини та культури. 
 
У чому переваги компосту?
 
Найціннішою характеристикою ком¬посту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних спо¬лук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту дереви¬ни. Те саме відбувається і на приса-дибних ділянках, в садах.
 Компостування є природнім видом перебігу органічних речовин, який допомагає зменшити щільність грунту та ерозію. Коли листя компостується разом з рештками трави, які містять азот, кінцевий продукт є дуже цінним органічним добривом. 
 
ПАМЯТАЙТЕ!
Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. Використовуйте розумну альтернативу – компостування.
 
Адміністративна відповідальність
 
Прикро, що деякі громадяни нехтують правилами безпечної поведінки в навколишньому середовищі. Через їхню необачність під загрозою опиняються багатовікові дерева, рідкісні рослини, гинуть звірі та комахи, а головне завдається велика шкода здоров’ю людей.
 
 З прийняттям «Кодексу України про адміністративні правопорушення», звертаємо вашу увагу на наступне: 
 
- самовільне випалювання рослинності або її залишків, в тому числі стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу - тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340  грн.) і на посадових осіб – від 850 до 1190 грн. (ст.77-1 КУпАП)
 
- порушення правил поводження з побутовими відходами, а саме: порушення  правил складування, зберігання, розміщення, транспортування, утилізації, ліквідації та використання відходів - тягне за собою накладення штрафу на громадян і на посадових осіб - від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн.), на суб'єктів підприємницької діяльності-від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.)  (ст.82 КУпАП)
 
- знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення в населених пунктах без відповідних дозвільних документах, а також невжиття заходів для їх охорони – передбачає накладання штрафу на громадян від 170 до 510 грн., на посадових осіб – від 510 до 850 грн., (ст. 153 КУпАП).
 
 ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!
     
Не спалюйте опале листя, суху траву та дрібне сміття! Не завдавайте шкоди здоров’ю людей  і навколишньому середовищу!  Пам’ятайте, що за такі дії   порушників притягують до адміністративної відповідальності.
 
Всі новини