Щирі слова подяки всім ліквідаторам за їх мужність, героїзм і самовіддачу

Триста літ поволеньки пролине –
Стронцій розпадеться і помре, -
На новому полі неодмінно
Час його, мов попіл, приоре.
Час очистить землю незглибиму,
Оживуть і луки, і сади,
Та Чорнобиль вічно берегтиме
Хрест своєї чорної біди.
Вічно буде пам’яттю судити
Тих, хто розп’яли його в огні,
Із ребра, що стронцієм пробите,
Кров його тектиме по мені.
 
14 грудня в Україні відзначається «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС». Указ N 945/2006 про заснування цієї пам'ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.
Доля нашої днини після Чорнобильської катастрофи сумна нелегка, але все дається в порівнянні .Щастя наше  в тому, що ми живемо, що ті , які могли ніколи не народитися після 1986 року, народились, живуть і вчаться творити прекрасне.
У цей день ми  віддаємо данину пам’яті людям, що ціною власного життя врятували людство, згадати і подякувати тим,  які змушені були залишити свої домівки, свою батьківщину, які залишилися інвалідами.
Сьогодні напередодні Дня   вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС  в районній державній адміністрації  відбулись заходи.
Згідно розпорядження голови обласної державної адміністрації від  20 листопада 2019 року №901 за проявлені мужність, самовідданість і високий професіоналізм учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1-ї категорії Миколу Павловича Лавренюка, жителя с. Ракова, було нагороджено Почесною грамотою облдержадміністрації та обласної Ради. Вручив нагороду Миколі Лавренюку голова районної державної адміністрації Олександр Закорченний та голова районної ради Дмитро Коритчук.
«За роки, що минули після катастрофи, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов’язаний із використанням високих, і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха. Сьогодні ми повною мірою розуміємо, наскільки велику і масштабну справу зробили ліквідатори наслідків Чорнобильської катастрофи. Їхній подвиг ніколи не піддасться історичному переосмисленню – вони зробили це в ім’я людства. І ми не маємо права забувати про це», - відзначив у своєму вітальному слові очільник району. 
Після урочистої частини учасники зібрання  поклали квіти   до пам’ятного знаку "Вдячні томашпільчани тим, хто врятував світ".
Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на четвертому енергоблоці атомної станції. Від усього серця зичимо   героям-ліквідаторам та усім Томашпільчанам, хто пам’ятає світ до Чорнобиля і тим, хто народився вже після катастрофи, – міцності духу, здоров’я і впевненості у завтрашньому дні!
 
 
 
 
 
 
Всі новини