Дбайливо ставляться до рідної землі

В Україні професія землевпорядника завжди користувалася повагою, тому що вона присвячена безцінному скарбу країни - її землі. Щорічно у другу суботу березня з 1999 року в Україні відзначається День землевпорядника. У переддень цього свята про землевпорядників нашого ра-йону, про успіхи й результати їхньої роботи попросила розповісти начальника відділу Держземагентства у районі Володимира Степановича Николайчука, який працює у відділі 16 років, а очолює його з 2011 року.
- У нашому колективі працює 11 осіб, з них уже понад 20 років трудиться Олена Омелянівна Сапун - заступник начальника відділу, понад 18 років - Галина Іванівна Заведія - головний спеціаліст відділу, понад 10 років -  Олена Олександрівна Скобал, В'ячеслав Григорович Каленчук, Світлана Анатоліївна Слободянюк.  Працює у відділі й молоде покоління - Михайло Володимирович Боднар, Інна Григорівна Карпин, Віта Андріївна Вознюк, Наталя Анатоліївна Сауляк, Людмила Олександрівна Припутень, які добросовісні, відповідальні і знають свою справу.
 Землевпорядники нашого району слідкують за тим, щоб земля використовувалась раціонально і ефективно. Саме від їх професіоналізму залежить, в якому стані вона буде передана нащадкам. 
Так, минулого року на умовах оренди орні землі запасу використовувались на площі 1508,41 га, середній розмір орендної плати склав 601,34 грн./га. На умовах оренди орні землі резервного фонду використовувались на площі 417,96 га, середній розмір орендної плати склав 623,63 грн./га .
На даний час проводиться робота з сільськими радами щодо проведення індексації нарахованої орендної плати на коефіцієнт 1,249, що принесе в місцеві бюджети додаткові надходження. 
За минулий рік на земельні ділянки сільськогосподарського призначення з орендарями укладено 97 договорів оренди, орендна плата згідно з якими становить майже 975  тис.грн. 
У 2014 році на території району 40 фермерських господарств займались обробітком землі площею 3755,3244 га. В результаті проведеної роботи для створення фермерських господарств передано ще 424,15 га вільних земельних ділянок, тож, станом на 01.01.2015 року,  у районі їх уже -  51. 
На території Томашпілля рахується 65 водних об'єктів загальною площею 217,8287 га. В оренді знаходяться 17 водних об'єктів загальною площею 55,2328 га. Із загальної кількості укладених договорів оренди 5 об'єктів площею 3,9195  га укладено минулоріч. Орендна плата за використання даних земель становить 109,7 тис. грн., фактично перераховано 108,1 тис. грн., або 98,5 %. Плата за 1 га становить 1986,78 грн.
Важливим джерелом наповнення місцевих бюджетів є продаж земель несільськогосподарського призначення державної та комунальної власності. Так, за 2014 рік в районі продано дві земельних ділянки (у Вапнярці та Томашполі) несільськогосподарського призначення  загальною площею 0,0277 га на суму  23 272 грн. 
На виконання доручення голови облдержад-міністрації "Щодо супроводу сімей осіб, які загинули в ході проведення антитерористичної операції у східних областях України та Героїв Небесної Сотні" від-ділом Держземагентства у районі зарезервовано 195,4258 га. На даний час до відділу звернулося 54 учасники антитерористичної операції з клопотаннями про отримання земельних ділянок у власність. Наразі проектною організацією розробляються технічні документації з відведення земельних ділянок згідно з чинним законодавством.
Відзначаючи наше професійне свято, обов'язково слід згадати колишніх керівників і працівників відділу, дос-відом і знаннями яких керуються їхні колеги і нині, це, зокрема Петра Васильовича Брижука, Володимира Васильовича Булавка, Галину Сергіївну Єрімчук. А також привітати їх і нинішній колектив відділу Держземагентства, землевпорядників організацій та установ району з професійним святом - Днем землевпорядника. Шановні колеги, бажаю вам міцного здоров'я, благополуччя, миру, добра. Нехай у вашому житті буде більше приємних хвилин, а тимчасові незгоди і негаразди обходять стороною. Бажаю успіхів у праці на благо народу України та нових звершень у справі збереження нашого безцінного багатства.
Катерина БЕРІЛ.
 
 
Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
Всі новини