Томашпільське відділення Крижопільської ОДПІ інформує:

Податок на доходи фізичних осіб сплачується за оренду земельної ділянки с/г призначення (паю)
Фахівці Томашпільського відділення Крижопільської ОДПІ пояснюють , що об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб за операціями з надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) визначається з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж 3 відсотки визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю). Податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) є орендар. При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності). Сума орендної плати визначається за домовленістю між сторонами, але не може бути меншим від розміру, встановленого чинним законодавством. Більш детальне роз’яснення з цього питання розміщено у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі ДФС – «ЗІР» веб - порталу ДФС у категорії 103.02.
 
Нарахування військового збору та ПДФО при виплаті заробітної плати та паїв натурою.
Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» № 71-VIII від 28.12.2014 року внесено ряд змін до оподаткування доходів фізичних осіб.
Вказаним законом з 2015 року збільшено ставки податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).  Для основних видів доходів (що не підпадають під спеціальну ставку оподаткування), сума яких перевищує 10 мінімальних зарплат на місяць (більше 12 180 грн.), – ставка податку дорівнює 20%. До бази оподаткування ПДФО, яка не перевищує 10 мінімальних зарплат, як і раніше, застосовується ставка 15%. Також, законом України № 71-VIII від 28.12.2014 року військовий збір, який було запроваджено до кінця 2014 року, продовжили «до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України», тобто – на невизначений час. Ставка військового збору – 1,5%. Крім того, розширено об’єкт оподаткування військовим збором. Тепер, відповідно до п.п. 1.2 п. 16-1 підр. 10 розділу ХХ ПКУ «1.2. Об’єктом оподаткування збором є доходи, визначені статтею 163 цього Кодексу». Стаття 163 ПКУ визначає об’єкт оподаткування ПДФО, тоб-то об’єкт оподаткування військовий збором тепер тотожний об’єкту оподаткування ПДФО. Якщо раніше військовий збір сплачувався виключно з доходів, пов’язаних з відносинами трудового найму, то тепер об’єктом оподаткування військовим збором є і пасивні доходи, щодо яких ставку підняли до 20%, і доходи від надання майна в оренду, роялті, іноземні доходи. При виплаті доходів в грошовій формі розрахунок податків та зборів з даного доходу нічого особливого не передбачає. А при виплаті доходів у негрошовій формі для утримання ПДФО необхідно застосовувати спеціальний коефіцієнт, який дорівнює 1,176471 при ставці ПДФО 15% та 1,25 при ставці ПДФО 20%. Даний коефіцієнт застосовується лише для розрахунку ПДФО, оскільки ПКУ не передбачено застосування негрошового коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ, під час розрахунку військового збору. При виплаті зарплати (паїв) у натуральній формі дохід буде розрахований за вартістю продукції, що не перевищує її собівартість. Проте об’єкт для нарахування ПДФО визначається виходячи зі звичайної ціни (з урахуванням ПДВ та акцизу) та збільшується на коефіцієнт 1,176471 та 1,25. При виплати грошової частини доходу ПДФО розраховується за загальними правилами.  
 
Заступник начальника Крижопільської ОДПІ,
начальник Томашпільського відділення            О.Г.Білецький
 
Всі новини