24 – 30 квітня 2019 року - Всесвітній та Європейський тиждень імунізації

Всесвітній тиждень імунізації, який відзначається щороку в останній тиждень квітня, спрямований на заохочення використання вакцин для захисту людей від хвороб в будь-якому віці. Імунізація дозволяє врятувати мільйони життів щороку і широко визнається як один з найбільш успішних і економічно ефективних заходів в галузі охорони здоров'я в світі. Проте, сьогодні в світі близько 20 мільйонів дітей не прищеплювалися взагалі або недостатньо охоплені щепленнями.
 
Основні факти на користь вакцинації
Вакцинація захищає від хвороб, рятує людські життя і слугує запорукою здоров'я і довголіття.
Вакцинація проти інфекційних хвороб дозволяє захистити не тільки саму людину, якій зробили щеплення, а й оточуючих.
Саме вакцинація дозволила зменшити захворюваність на поліомієліт на 99% в порівнянні з 1988 р. Разом ми можемо ліквідувати поліомієліт.
Вакцинація проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) дозволяє запобігти аж до 90% випадків раку шийки матки.
Вакцина проти ВПЛ у поєднанні з регулярним скринінгом - найефективніший засіб профілактики раку шийки матки.
 
Кір - одна з найбільш вірулентних хвороб у світі. Найбільший ризик захворіти на кір, з ускладненнями аж до летального результату, загрожує маленьким дітям, які не пройшли вакцинацію.
Зараження краснухою під час вагітності може призвести до загибелі плоду або до вроджених дефектів. Вакцинація проти краснухи в дитячому віці забезпечує людині захист на все життя.
Вакцина проти гепатиту B забезпечує 95% -вий захист від зараження вірусом гепатиту B і розвитку викликаного ним хронічного захворювання і раку печінки.
Застосування комбінованих вакцин - наприклад вакцини проти коклюшу, дифтерії та правця (АКДП), дозволяє провести вакцинацію з мінімальною кількістю візитів в клініку і мінімальною кількістю ін'єкцій, тим самим знижуючи стрес для дитини.
 
Імунізація (за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я) – це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, який зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.
 
До інфекцій, які можна запобігти щепленнями відносять: кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит В, гемофільна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція, ротавірусна інфекція, вітряна віспа, гепатит А, папіломавірусна інфекція та інші.
Дитина, яка не отримала щеплення проти тих чи інших інфекцій, наражається на великий ризик захворіти, особливо якщо таких дітей стає з року в рік більше.
 
Ризик поширення захворювань серед дітей, які не отримали щеплення, значно вищий, ніж у захищених шляхом вакцинації.
 
Колективний імунітет
Охоплення вакцинацією на рівні 95 % населення країни дозволяє забезпечити повноцінний захисту населення від спалахів та епідемій інфекційних хвороб, які можна запобігти щепленнями – це називається колективний імунітет. При зниженні популяційного імунітету рівень захворюваності інфекціями, проти яких проводиться вакцинація, зростає.
 
ВООЗ застерігає, що якщо рівень охоплення населення країни щепленнями падає на кілька % це створює сприятливі умови для поширення інфекційних хвороб, що нижчий колективний імунітет , то вище шанс виникнення спалахів та епідемій.
 
Вакцинація в Україні проводиться у відповідності до Календаря щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду, і на сьогодні, за умови його дотримання, він є найоптимальнішим для забезпечення повноцінного імунітету.
 
Профілактичні щеплення населенню в Україні здійснюються відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11.08.2014 року№551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».
 
Обов’язкові щеплення роблять з першого дня життя:
- щеплення проти гепатиту В роблять в пологовому будинку в першу добу після народження;
- щеплення проти туберкульозу робиться на 3-5 добу життя дитини;
- в 2 місяць дитина отримує друге щеплення проти гепатиту В;
- в 2 місяці проводиться перша вакцинація проти кашлюку, дифтерії, правцю, поліомієліту, Хіб-інфекції;
- в 4 місяці проводиться друга вакцинація проти кашлюку, дифтерії, правцю, поліомієліту, Хіб-інфекції;
- в 6 місяців проводиться третя вакцинація проти кашлюку, дифтерії, правцю, поліомієліту, гепатиту В;
- в 12 місяців проводяться щеплення проти кору, паротиту, краснухи (1 доза) та ревакцинація проти Хіб-інфекції;
- в 18 місяців проводиться перша планова ревакцинація проти кашлюку, дифтерії, правцю, поліомієліту;
- в 6 років проводяться щеплення проти кору, паротиту, краснухи (2 доза) та ревакцинація проти дифтерії, правцю, поліомієліту;
- в 14 років проводиться ревакцинація проти поліомієліту;
- в 16 років проводиться ревакцинація проти дифтерії, правцю;
- надалі, починаючи, з 26-ти років, кожні 10 років, проводиться ревакцинація проти дифтерії, правцю.
 
Через згубний вплив дезінформації багато батьків не захистили своїх дітей щепленнями. Натомість вони за хабар купили довідки, що дитина вакцинована.
Мотиви для таких рішень у батьків можуть бути різні, але в будь-якому разі вони неприйнятні, оскільки дії батьків ставлять під загрозу здоров’я та життя не тільки їхніх дітей, котрі вакциновані лише ―на папері‖, але й оточуючих.
 
Оскільки зараз в Україні триває найбільший за останнє десятиліття спалах кору, МОЗ України пропонує захист для всіх, хто його потребує. Батьки, чиї діти мають неправдиві дані щодо вакцинації, можуть надолужити всі щеплення. Не зважаючи на відмітки про щеплення у медичній картці дитини, батьки можуть звернутись до свого сімейного лікаря чи педіатра, і він направить на вакцинацію.
 
МОЗ України почало послідовно впроваджувати механізми, які унеможливлять видачу підроблених довідок у майбутньому. Один із важливих кроків - електронна медична картка. Лікар вноситиме дані про щеплення у електронну систему, тож усі маніпуляції з номерами вакцин і довідок можна буде відстежити. А з введенням ліцензування для лікарів - видача підробленої довідки буде коштувати лікарю не лише посади, а відлучення від професії.
 
Всесвітня організація охорони здоров’я вперше внесла у щорічний список глобальних загроз людству відмову від вакцинації. Імунізація, за даними ВООЗ, запобігає 2-3 млн. смертей у світі щороку, а ще 1,5 млн. людей можна врятувати, якщо охоплення щепленнями збільшиться.
Найгірше, що може зробити людина, коли у доступі є вакцина, відмовитись від неї. Адже вакцинація є одним із найбільш ефективних способів захисту від смертельно небезпечних хвороб. Коли 95% населення щеплені від вакцинокерованої хвороби, захищена уся країна - віруси не поширюються. Саме тому вакцинація - це питання національної безпеки країни.
 
Всупереч поширеним міфам, вакцина не може ослабити чи ―перевантажити‖ імунну систему, щеплення в жодному разі не може викликати аутизм, а ризик тяжких ускладнень після захворювання є набагато вищим, ніж ризик серйозних побічних реакцій після щеплення.
 
Вже майже два роки в Україні триває спалах кору. Найвищий рівень захворювання зафіксований в тих регіонах, де найнижчі показники рівня охоплення щепленнями.
Нині в Україні є абсолютно усі вакцини за Календарем.
 
КП «Томашпільський РМЦ ПМСД»
Всі новини