Як вберегтися від дифтерії, грипу та кору і запобігти їх наслідкам

Дифтерія – небезпечне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом.
 
Найбільш характерними ускладненнями дифтерії є:
 
- з боку серцево-судинної системи (міокардит). При токсичній дифтерії зіву масивне запалення може призвести до розвитку гострої серцево-судинної недостатності внаслідок крововиливу в наднирники.
 
- ураження нервової системи: неврити та периферичні паралічі. Ранні виникають на 2-му тижні хвороби. Найчастіше виникає параліч м’якого піднебіння. Голос стає гугнявим, хворий не може задути свічку, що горить, рідка їжа виливається з носа. У рідкісних випадках виникає параліч окорухового нерва: хворі не здатні розрізняти дрібні предмети, не можуть читати.
 
Пізні паралічі виникають на 4-5-му тижні хвороби. Паралічі кінцівок, гортані, глотки, можливе ураження механізмів іннервації серця. Перераховані симптоми трапляються ізольовано або в різних поєднаннях і можуть загрожувати життю. Перебіг паралічів зазвичай сприятливий, вони зникають через 1-3 місяці з повним відновленням функції мускулатури.
 
Це справді дуже важка хвороба, тож єдиним захистом від цієї інфекції є специфічна профілактика. Основним засобом лікування дифтерії у дітей і дорослих на сьогодні є протидифтерійна антитоксична сироватка. Чим раніше вона буде введена, тим менше ймовірність появи ускладнень. Призначаються обов’язково антибіотики та симптоматичне лікування.
 
Випадки захворювання на дифтерію трапляються в усьому світі. Зазвичай, максимальна кількість випадків припадає на осінньо-зимовий період.
 
Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.
 
За останні роки в Україні реєструвалися поодинокі випадки захворювання на дифтерію:
 
2011 рік – 8 випадків (серед них – 2 дітей),
 
2012 – 5 (серед них – 1 дитина),
 
2013 – 6 (серед них – 2 дитини),
 
2014 – 4 (серед них – 1 дитина),
 
2015 – 2 (серед них – 1 дитина),
 
2016 – 4 дорослих (1 – в Івано-франківській області, 1 – в Одеській і 2 – у місті Києві),
 
2017 - випадків захворювання на дифтерію зареєстровано не було. Летальних випадків за даний період не було.
 
2018 - 10 випадків ( серед них 2 дітей)
 
2019 рік – 7 випадків
 
На початку року перехворіло 2 осіб. У жовтні 2019 року4 хворих дорослих - на Закарпатті (іноземні студенти медичного університету), у Києві - 9-річний хлопчик.
 
У Вінницькій області спалах дифтерії був у 1992 – 1997 рр., під час якого захворіли 429 осіб, з них померли 20 осіб.
 
У подальшому траплялися поодинокі випадки. Останній випадок у Вінницькій області зафіксовано в 2012 році.
 
Впродовж останніх 7-ми років випадків дифтерії на території області не зареєстровано.
 
На сьогодні область 100% забезпечена безоплатними та якісними вакцинами для щеплень дітей та дорослих.
 
Їх закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у провідних виробників світу.
 
Якість вакцин підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
 
Вакцинація входить до переліку гарантованих послуг первинної медичної допомоги.
 
На сьогодні вакцинація дітей та дорослих – це єдиний спосіб захиститися від дифтерії.
 
Для імунізації дітей використовується комбінована вакцина проти кашлюка, дифтерії та правцю, натомість, для імунізації дорослих –  дифтерійно-правцевий анатоксин.
 
Щеплення від дифтерії мають отримувати всі — і діти, і дорослі протягом всього життя, кожні 10 років.
 
Дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. Згодом проводиться ревакцинація у 18 місяців та у 6 років вакциною АДП. Наступне щеплення у 16 років — вакциною АДП-М.
 
Далі необхідно вакцинуватися повторно кожні 10 років. Для прикладу, якщо останнє щеплення проти дифтерії було в 16 років, то наступне потрібно зробити у 26.
 
Якщо доросла людина не була раніше щеплена або у неї немає записів про щеплення, то для захисту від дифтерії та правця необхідна триразова вакцинація АДП-М.
 
Для дорослих між першим і другим щепленнями інтервал має бути не менше 30 днів, а між другим і третім - шість місяців.
 
У Вінницькій області забезпеченість вакциною проти кашлюка, дифтерії, правця (АКДП) для дітей від 0 до 5 років становить 178% від річної потреби.
 
Вакциною проти дифтерії та правця для підлітків та дорослих (АДП-м) – 167,3% від річної потреби.
 
Пройти вакцинацію можна у центрах первинної медичної допомоги, де функціонують кабінети щеплення, є достатня кількість вакцини та підготовлений персонал. Вакцинація починається з відвідування сімейного лікаря та визначення показів та протипоказів.
 
Також щеплення може бути проведене в тимчасових щеплювальних пунктах  інших закладів охорони здоров’я та в закладах освіти.
 
Стосовно проведення щеплень проти кору та грипу, то на сьогодні у Вінницькій області наявні 22800 доз вакцини проти кору, якої достатньо для імунізації всіх дітей, які потребують щеплень у поточному році, а також для дорослих за епідпоказами.
 
Стосовно вакцинації проти грипу, то щеплення цього захворювання є необов’язковими, а рекомендованими. Саме тому держава не закуповує вакцини для імунізації проти цієї інфекції. Закупівля відбувається коштом місцевого бюджету, коштом підприємств та організацій. Також громадяни  мають можливість придбати вакцину в аптечній мережі.
 
На даний час в Україні зареєстровані та використовуються 2 вакцини проти грипу:
 
Джісіфлю (Корея) - орієнтовна ціна близько 270 грн.
Ваксі грип (Франція) – орієнтовна ціна приблизно 300 грн.
За оперативною інформацією,  вищезазначені вакцини можна придбати в аптечних закладах «Техмедсервіс» та в аптечній мережі «Конекс», Вінницькій міській муніціпальній аптеці.
 
З метою запобігання епідемічного поширення грипу та ГРВІ, мінімізації наслідків поширення вірусу грипу серед населення, зниження рівня захворюваності на грип, ГРВІ та їх ускладнення, з 2016 року в місті Вінниці діє міська програма «Стоп грип», відповідно до якої кожен мешканець Вінницької об’єднаної територіальної громади може вакцинуватись від грипу з пільговою знижкою.
 
Відповідно до програми, діти з інвалідністю, а також діти, позбавлені батьківського піклування та діти сироти щеплюються безкоштовно. Усі інші мешканці можуть придбати вакцину від грипу за 50% вартості.
Всі новини