Володимир Зеленський: У громадян повинне з'явитися право володіти, користуватися та розпоряджатись власною землею

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що громадяни України мають отримати повноцінне, а не гібридне, право власності на свою землю.
 
«Дуже важливо: «повноцінне»  – це право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю землею. Інакше у нас починається Радянський Союз, «совок». Коли громадяни отримували нібито свої квартири, але не могли їх продавати легально. І це – неправильно. Що з’явилося в результаті? Незаконні «сірі» схеми та махінації. Те саме зараз відбувається у нас із землею», – заявив Володимир Зеленський під час виступу на конференції щодо реформи управління земельними відносинами «Земля як фактор розвитку українського села» у Києві.
 
Президент нагадав, що після запровадження мораторію на продаж земель у 2001 році народні депутати повинні були розробити прозорий механізм купівлі-продажу землі, але парламент досі цього не зробив.
 
«Замість механізму з’явився масштабний тіньовий ринок, що процвітає. Це – мільйон гектарів землі та десятки мільярдів гривень. І виграє від цього не малий фермер, не простий селянин, а місцеві так звані земельні князьки. Більше того, за цей час із семи мільйонів українців, які володіють землею, майже один мільйон громадян померли, так і не отримавши від держави шансу стати заможними господарями своєї землі», – зазначив він.
 
Глава держави підкреслив, що тему ринку землі слід обговорювати із суспільством, щоб розвіяти всі міфи та маніпуляції, які були посіяні у свідомості громадян за останні майже 20 років.
Всі новини