РМЦ ПМСД інформує:

ДИФТЕРІЯ
Вакциновані - значить захищені!
МОЗ України проводить кампанію з вакцинації від дифтерії та правця “Вакциновані - значить захищені”.
 
Захворювання на дифтерію зустрічається в усьому світі. Максимальна кількість випадків зазвичай припадає на осінньо-зимовий період.
Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.
Зараз в Україні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від дифтерії: вакциновані лише 70% дітей, дорослих – ще менше. 2018 року кожен другий дорослий не зробив необхідного щеплення. Експерти прогнозують, що за таких умов можливий ризик виникнення спалаху. Єдиний спосіб захиститися - зробити щеплення.
Низький рівень вакцинації – одна з причин спалаху кору, який є зараз в Україні. Від літа 2017 року через ускладнення від кору померли 39 людей. А дифтерія – страшніша за кір. Дифтерія є серйозним захворюванням: 5-10% всіх людей з дифтерією вмирають. До 20% випадків призводять до смерті в певних вікових групах людей (наприклад, діти молодше 5 років і дорослі старше 40років).
Захищені ті, хто вакциновані. Щоб захистити себе та своїх дітей, українцям слід негайно перевірити наявність у себе необхідної кількості щеплень і отримати щеплення, яке проводять комплексною вакциною від дифтерії та правця. Якщо серед немовлят рівень вакцинації щороку зростає, то дорослі – дуже часто не роблять ревакцинацію вчасно.
Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції. Серйозні реакції на вакцини вкрай рідкісні. Побічні ефекти, такі як болісні відчуття і припухлість у місці ін'єкції або невелике підвищення температури – це звичайне явище. І воно доводить, що вакцина працює і організм формує імунітет. За даними Федерального агентства міністерства охорони здоров’я США (CDC), вакцинація на 99% запобігаєзахворюванню.
Зараз в усіх областях України є безоплатні та якісні вакцини для щеплень і дітям, і дорослим. Їх закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у провідних виробників світу. Якість вакцин підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Вакцинація входить у перелік гарантованих послуг первинної медичної допомоги. Сімейним лікарям, терапевтам і педіатрам необхідно простежити, щоб пацієнти, які підписали з ними декларацію, мали необхідніщеплення.
ДИФТЕРІЯ - це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем.
СИМПТОМИ    
Дифтерія - вакцинокерована інфекція. Хворіють на дифтерію не щеплені або невірно щеплені особи. Захворювання може протікати у вигляді спалахів та спорадичних випадків, це залежить від рівня колективного імунітету. Як окремий вид інфекційного процесу виділяють бактеріоносійство Corynebacterium diphtheriae.
Захворювання на дифтерію може мати наступні прояви:
біль у горлі,
підвищена температура, лихоманка, набряк слизової оболонки ротоглотки,
наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї,
збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.
УСКЛАДНЕННЯ
Дифтерійний токсин також може потрапити у кров. Практично всі органи чутливі до дії токсину, але найбільш вразливими є серце, нирки, наднирники, нервова система. В результаті дії токсину порушується синтез білка клітинами, що приводить до гибелі клітини.
Ускладнення від дифтерії можуть включати:
блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок,
пошкодження серцевого м'яза (міокардит), ураження нервової системи,
нефрозонефрит,
легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).
 
ПРОФІЛАКТИКА
Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація дітей, згідно з календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація дорослих (кожні 10 років).
Вакцинація, як і перенесене захворювання, вже через 1-1,5 років не гарантує захист від інфікування та захворювання, але захворювання у правильно щеплених буде протікати набагато легше, ніж у тих, хто не має щеплень. Тому так важливо вчасно проводити як вакцинацію, так і ревакцинацію.
Для попередження розповсюдження захворювання потрібне раннє виявлення хворого, його ізоляція та лікування, а також виявлення та санація бактеріоносіїв.
Метою щеплення є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії (правця), наявність якого практично ліквідує небезпеку розвитку важких форм дифтерії та веде до зниження захворюваності.
Щеплення проводяться у кабінетах щеплень дільничних поліклінічних закладів (безкоштовно). А також існує мережа приватних кабінетів щеплень, де можна отримати щеплення за власні кошти.
ВАКЦИНАЦІЯ ДІТЕЙ
Згідно з національним Календарем профілактичних щеплень, для вакцинації дітей проти дифтерії, кашлюку, правця на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), для ослаблених дітей, так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Ці вакцини використовуються для щеплення  дітей до 6 років 11 місяців 29днів.
Вакцинація АКДП (АаКДП) вакциною здійснюється у: 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення), 6 місяців (третє щеплення). У 18 місяців проводитьсяревакцинація.
Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років проводять анатоксином дифтерійно-правцевим (далі - АДП), наступну у 16 років - анатоксином дифтерійно- правцевим зі зменшеним вмістом антигену (далі - АДП-М).
Щеплення дітей до 7 років з порушенням Календаря призначаються лікарем з такого розрахунку, щоб дитина встигла одержати чотириразове щеплення проти кашлюку до 6 років 11 місяців 29 днів. У разі неможливості отримати 4 дози вакцини проти кашлюку дитиною до 6 років 11 місяців 29 днів вводять стільки доз, скільки дитина встигне отримати до виповнення їй зазначеного віку.
Дітям, старшим 7 років, та дорослим, які раніше не були щеплені або не мають даних щодо вакцинації, проводять щеплення АДП-М триразово. Ревакцинація дітей віком 15 –18 років, які отримують щеплення поза цим Календарем, здійснюється з мінімальним інтервалом у 3 роки після останнього щеплення для профілактики дифтерії та правця.
ВАКЦИНАЦІЯ ДОРОСЛИХ
Першу планову ревакцинацію дорослих за віком та епідпоказаннями, які раніше були щеплені, проводять АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.
ПРАВЕЦЬ - це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.
Можна інфікуватися правцем при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.
СИМПТОМИ ПРАВЦЯ:
Стиснення щелеп.
М'язові спазми - часто в шлунку. Болісна напруга у всьому тілі.
Проблеми з ковтанням. “Витріщання” очей.
Головний біль.
Лихоманка та надмірне потовиділення.
Зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття.
Неконтрольоване/мимовільне    скорочення    мускулатури     голосових    зв'язок (ларингоспазм).
Ламкість кісток. Ускладнення дихання.
 
УСКЛАДНЕННЯ, ЯКІ МОЖЕ ВИКЛИКАТИ ПРАВЕЦЬ:
Закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії згустком крові,  що потрапив з інших частин тіла через кровообіг (емболія легеневоїартерії)
Пневмонія, легеневаінфекція
Правець може призвести до смерті.
Симптоми можуть з’явитися з 3 по 21 день після зараження. При появі перших симптомів, негайно звертайтеся до лікаря. За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі – від 10 до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини і її загального стану здоров’я.
Єдиний спосіб захистися від правця – вакцинація. Імунітет  після захворювання швидко минає і є ймовірність повторного зараження, тому вакцинація необхідна навіть якщо вихворіли.
Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і
16 років необхідна ревакцинація. Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років.
Щеплення від дифтерії та правця не дає імунітету на все життя, тому дорослим треба повторно вакцинуватися (проходити ревакцинацію) кожні 10 років, починаючи з 26-ти років. Водночас, якщо дорослий чи дитина від 7 років раніше не вакцинувалися від дифтерії і правця, треба отримати щонайменше три дози вакцини АДП-М з чітким інтервалом: спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.
 
ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ПРОЦЕДУРА ЩЕПЛЕННЯ
Щеплення від дифтерії і правця - це загалом досить швидка і фактично безболісна процедура. Ось основнікроки:
1.Записатися на прийом до сімейного лікаря чи терапевта, з яким підписано декларацію.
Під час консультації можна поставити лікарю всі запитання, які цікавлять про вакцинацію: можливі реакції організму, процедуру щеплення чи про вакцини.
Повідомити лікаря, якщо:
  • у вас є алергія на ліки абоїжу,
  • у вас була реакція на попереднєщеплення,
  • зараз приймаєте ліки або маєте серйозні захворювання серця, легенів, нирок тощо,
  • проходили курс хіміотерапії, гормональної терапії, отримували стероїди або ліки, що пригнічуютьімунітет.
2.Отримати направлення нащеплення.
Після консультації необхідно підписати інформовану згоду на щеплення, підтверджуючи, що отримали відповіді на свої запитання. Лікар надає направлення в кабінет щеплення. Лікарі-ФОП можуть проводити щеплення у своїх кабінетах.
3.Вакцинуватися.
Щеплення проводять медичні працівники - лікар, фельдшер, молодший спеціаліст із медичною освітою.
 
ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ВАКЦИНАЦІЇ ВІД ДИФТЕРІЇ ТА ПРАВЦЯ
Перелік протипоказань щодо вакцинації невеликий. За світовими стандартами він не включає легкі застуди з температурою до 38,5°С. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:
- Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за38,5°С.
- Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білоктощо).
- Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; приСНІДі).
Вагітні і жінки, які годують грудьми, можуть вакцинуватись від дифтерії і правця. Вагітні жінки для кращого захисту себе і малюка можуть отримати щеплення вакциною АКДП, а якщо вакцинуються за Календарем - вакциною АДП-М.
За матеріалами МОЗ України та Центру громадського здоров’я МОЗ України
Всі новини