Обережно ожеледиця!

Щороку через ожеледицю страждають люди, часто через неправильну поведінку ймовірне отримання серйозних травм. 
Якщо на вулиці суцільний лід, ходити краще непоспішаючи, дрібними кроками, коліна трохи зігнути, наступати на всю підошву, не піднімати ноги високо. Слід всю свою увагу сконцентрувати на процесі руху, не відволікатися на розмови по телефону чи інші подібні речі. Також варто шукати ділянки без льоду, на яких можна перепочити та вільно пройти декілька кроків. Якщо стає зрозумілим, що падіння все ж почалося, краще встигнути присісти. Так можна відновити рівновагу або ж зменшити можливі наслідки падіння.
 
 Взимку, особливо коли слизько, краще не носити взуття на високих, а особливо на тонких підборах. Краще обирати взуття з глибоким протектором на підошві. Якщо на вулиці стало слизько різко, а вийти конче необхідно, на допомогу може прийти звичайний лейкопластир. До підошов взуття слід приклеїти широкі смужки лейкопластиру, і тоді ходити по вулиці стане набагато комфортніше. Зимове взуття повинне бути не лише теплим, а й мати неслизьку підошву, інакше падіння буде важко уникнути.
Одяг має бути в міру легким за вагою, і не занадто довгим, щоб не закривати огляд простору під ногами.
 
Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів, тому краще одягніть теплі рукавиці .
 Руки повинні бути не зайняті важкими сумками чи пакетами . Якщо у вас із собою сумка, то вона повинна бути тільки такою, що можна носити через плече.
Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.
Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.
Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та у ожеледицю. Пам’ятайте, що у ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається, приводить як мінімум до каліцтв, а можливо і до загибелі.
Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп’яніння травми частіше всього важкі, всупереч переконанню, що п’яний падає завжди вдало. У стані сп’яніння люди не так чутливі до болю і за наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що згодом додає проблем і неприємностей.
Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.
 
Валентина Колеснік, начальник відділу праці та соціально – трудових відносин управління праці та соціального захисту населення 
Всі новини