Валерій Коровій презентував План перспективного розвитку Вінницької області на 2019-2021 рок

У рамках засідання Ради регіонального розвитку Вінницької області, що відбулося 7 березня за участі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій презентував Главі Уряду та громаді Вінниччини «дорожню карту» розвитку Вінницького краю на найближчі три роки.
Очільник області висловив переконання, що реформа децентралізації є базовим елементом та рушієм, який сьогодні змінює Українську державу. Відтак подякував Президенту України, Прем’єр-міністру та парламентській коаліції за введення в дію нових законів, в тому числі щодо місцевих податків і зборів, які кардинально зрушили ситуацію в країні.
«Бюджетна децентралізація стала потужним поштовхом і важелем впливу саме для базового рівня, - наголосив Валерій Коровій. - Що це дало в цілому для Вінницької області? За останні чотири роки маємо приріст місцевих бюджетів в 3,5 рази, причому тут не йдеться про трансфер з державного бюджету. Це безпосередньо доходи місцевих бюджетів. Капітальні видатки місцевих бюджетів зросли в 4,2 рази. Протягом останніх 3 років ми додатково отримали з державного бюджету 6 млрд. гривень: це і кошти Держаного фонду регіонального розвитку, і субвенція на соціально-економічний розвиток, «Нова українська школа», будівництво сільських амбулаторій. В цілому за 3 останні роки лише в бюджетну сферу Вінницької області проінвестовано 10 млрд. гривень».
Голова облдержадміністрації інформував про введення в експлуатацію, за підтримки Уряду, хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні імені Пирогова, реконструкцію урологічного відділення Подільського регіонального центру онкології, відкриття молодіжного центру «Квадрат», будівництво трьох нових шкіл в області та введення в дію оперативної диспетчерської обласного Центру екстреної медичної допомоги. 4,7 млрд. гривень спрямовано на ремонт доріг регіону.
Акцентував увагу керівник Вінниччини і на розвиток місцевого бізнес-середовища. Так, за останній період новий завод у Вінниці збудувала компанія UBC-group, 2 тисячі нових робочих місць створено на DELPHI. Модернізація компанії «Барлінек» - 300 нових робочих місць, Fujikura – 700 нових робочих місць. В регіоні розпочало роботу унікальне підприємство з виробництва сонячних панелей KNESS. А за даними регіонального рейтингу Doing Business, у 2018 році Вінницька область визначена найсприятливішим регіоном України для ведення бізнесу.
«Ми також  провели велику роботу з розчистки річки Південний Буг. Лише за минулий рік упорядкували 17 парків державного значення, побудували два сміттєсортувальні заводи», - повідомив Валерій Коровій.
Разом з тим, відзначив керівник ОДА, проведено надзвичайно велику роботу усіх представників територіальних громад та органів місцевого самоврядування щодо формування Плану перспективного розвитку Вінницької області на найближчі три роки.
«Це великий комплексний документ, який включає в себе як об’єкти соціальної та бюджетної сфери, інфраструктури, так і бізнес-проекти, які будуть спрямовані на формування нових робочих місць, - зауважив голова облдержадміністрації. – Серед знакових інфраструктурних проектів: реконструкція міжнародного пункту пропуску в місті Могилів-Подільський, ми також підійшли до початку конкретних робіт з будівництва мосту Ямпіль – Косеуци, що має стратегічне значення для розвитку цієї території, та будівництва вузлової розподільчої станції 750/330/110 поблизу Вінниці, яка дозволить забезпечити розвиток міста на найближчі 30-40 років».
В дорожню галузь, за словами очільника регіону, передбачено спрямувати протягом 3 років 15 млрд. гривень, з яких 12,6 млрд. грн. заплановано на державні дороги, 2,4 млрд. грн.  – на місцеві.
Також планується реалізація 190 інвестиційних проектів у сфері бізнесу на загальну суму 23 млрд. гривень. «Ми плануємо створити до 15 тисяч нових робочих місць. І вже найближчим часом будуть реалізовуватись такі проекти, як компанія HEAD, друга черга компаній UBC-group та KNESS, низка потужних проектів у галузі переробки», - повідомив Валерій Коровій.
Чималі інвестиції очікуються і у сфері охорони здоров’я. В першу чергу, це будівництво Вінницького регіонального клінічно-лікувального діагностичного центру серцево-судинних захворювань, створення відділення екстреної медичної допомоги в обласній дитячій лікарні, реконструкція диспансерно-поліклінічного відділення обласного клінічного онкодиспансеру.
Водночас протягом трьох років передбачається створення 100 опорних шкіл, 31 інклюзивно-ресурсного центру для дітей з особливими потребами, прогнозується реалізація 109 проектів спортивної інфраструктури, введення в експлуатацію нового приміщення обласного театру ляльок на 240 місць, початок робіт з реконструкції площі перед палацом Потоцьких у Тульчині та за рахунок інвестицій – заходи з модернізації власне палацу.     
А ще - реалізація 10 проектів з відновлення гідрологічного режиму та санітарного стану річок, введення в дію 5 нових сміттєсортувальних станцій, запуск найбільшого в Європі біогазового комплексу на 500 МВт.
«В кінцевому результаті, за нашими підрахунками, регіональний план на найближчі три роки дасть нам можливість створити 15 тисяч нових робочих місць, забезпечити зростання середньомісячної заробітної плати до 500 доларів в відповідному еквіваленті та зменшення «сірого» ринку зайнятості до 10 %. Ми також плануємо досягти поточного і середнього ремонту на дорогах до 2 тисяч км, забезпечити 100 % ліквідацію черг в дошкільних навчальних закладах, досягти на 4 % зменшення смертності від серцево-судинних захворювань, на 5 % - зменшення смертності дітей та на 3 % - зменшення захворюваності населення злоякісними новоутвореннями», - підсумував Валерій Коровій.
Всі новини