Європейський Союз надасть ще 40 мільйонів євро на підтримку реформи децентралізації в Україні

На 21-му саміті Україна-ЄС 8 липня 2019 року в Києві Комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган підписав новий пакет підтримки з представниками Уряду України. Цей пакет зосереджується на децентралізації, боротьбі з корупцією, розвитку громадянського суспільства та технічній співпраці для підтримки ключових реформ та реалізації Угоди про асоціацію, а також поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Стосовно реформи децентралізації, Комісар Ган і Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко підписали угоду про подальше фінансування Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою». Документ був підписаний в присутності Президента України Володимира Зеленського, президента Європейської Ради Дональда Туска та президента Європейської Комісії Жана-Клода Юнкера та загалом передбачає надання Європейським Союзом 40 мільйонів євро допомоги на впровадження реформи децентралізації та підтримку об'єднаних громад.
 
Комісар Йоганнес Ган зазначив: «Наша подальша підтримка допоможе Україні здійснити ключові реформи, які матимуть відчутний вплив на життя людей і покращать відносини з ЄС. Протягом декількох років Україна значно просунулася в реалізації ряду необхідних реформ, і важливо, щоб не було жодних зворотних змін, зокрема щодо таких питань, як децентралізація». Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко подякував європейським партнерам за підтримку: «Вдячний європейським партнерам за системну підтримку децентралізації. Сьогоднішня подія свідчить про високу оцінку реформи з боку Євросоюзу. Ключовий фокус реалізації другої фази Програми «U-LEAD з Європою» — регіональна політика. Зокрема, запровадження сучасної системи моніторингу та оцінки регіонального розвитку, покращення доступу громадян до адміністративних послуг, підтримка інноваційних інфраструктурних проектів в ОТГ».
 
ЄС підтримує децентралізацію через Програму «U-LEAD з Європою» з 2015 року і сприяє одній з найбільш успішних реформ українського уряду. Реформа децентралізації сприяла добровільному об'єднанню громад, передачі влади громадянам у всіх місцевих питаннях, включаючи бюджет та покращення надання послуг на місцевому рівні. ЄС продовжить підтримку Програми задля посилення адміністративної спроможності на місцевому, регіональному та національному рівнях. Додаткове фінансування спрямоване на адаптування обраних посадових осіб та державних службовців до їхніх нових обов'язків, посилення довіри громадян та залучення їх до прийняття рішень на різних рівнях управління. Програма сприятиме подальшому вдосконаленню багаторівневої системи управління в Україні, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян. 
Всі новини