Гречка – одна з основних круп’яних культур, яка дозволяє збирати два врожаї

Гречка відома як однорічна рослина, яка вирощується головним чином на зерно. З неї виготовляють крупу і борошно, синтезують лікарські препарати, використовують у тваринництві як корм.
Останні кілька років площа посіву гречки по сільськогосподарських підприємствах не перевищує 5 тис. га. У 2019 році по сільськогосподарських підприємствах області гречки посіяно на площі 1,5 тис. га. Це означає можливий дефіцит та збільшення закупівельних цін.
Маловитратна технологія вирощування, швидка ліквідність на ринку роблять її високорентабельною культурою навіть для господарств з невеликою енергетичною і ресурсною забезпеченістю.
Післяжнивні посіви гречки мають також велику цінність, як кормова база для бджіл у серпні, коли інших джерел медозбору вже немає. Вирощування гречки в декілька строків сівби, при цвітінні з початку червня до жовтня, може забезпечити галузь бджільництва гарною кормовою базою.
Крім того, гречка добре очищує поле від бур‘янів. При цьому поліпшуються агрофізичні властивості грунту, активізуються фізико-хімічні та біологічні процеси, що сприяє кращому живленню наступних після гречки сільськогосподарських культур і підвищенню їх урожайності.
Тому, враховуючи наведене, необхідно збільшення площ даної культури за рахунок післяукісних та пожнивних культур.
 
Управління агропромислового розвитку
райдержадміністрації 
Всі новини